„Frontline Club” a organizat  o dezbatere publică despre problema Tezaurului României. Concluziile discuţiilor au fost publicate pe facebook. RussiaToday.Ro le redă aşa cum au fost ele formulate de organizatori. Istoricul Armand Gosu spune ca nu avem nicio sansa sa recuperam in viitorul apropiat tezaurul national, dat in pastrare Moscovei in anul 1916. Domnia sa sustine ca marea greseala a romanilor este aceea de a nu-si pregati specialisti si personal diplomatic care sa fie capabili sa negocieze cu rusii.

Domnul Ion Bistreanu, primul ambasador al Romaniei la Chisinau sustine ca statul roman a operat doua… epurari ale ministerului de externe care au eliminat toti specialistii si diplomatii care avusesera studii la Moscova, prima in anii `80, a doua in anii 2000. Astfel, acum nu exista personal care sa stie cum ” sa ii ia” pe rusi…

  Invitatii au fost de acord ca nu exista vreun demers oficial al statului roman de recuperare a tezaurului pentru ca singura institutie care se ocupa de acest subiect este… Comisia mixta pentru tezaur, formata din istorici, reprezentanti ai societatii civile din cele doua tari… deci. Acestia incearca sa dea de urmele tezaurului roman risipit in fosta URSS si de acolo topit si vandut in lume, dar nu au cum sa il aduca inapoi.
Nu exista sprijin international pentru recuperarea tezaurului iar Romania este singurul stat care se afla in situatia de a-si cersi (dar nici asta nu mai face) avutia nationala, in ciuda faptului ca exista un acord clar intre guvernul roman si cel rus care dateaza din 1916 si care garanteaza returnarea teza urului trimis la Moscova.

tezaurul romaniei

Norvegia, Tarile Baltice, Polonia, Belgia-tari care in timpul razboaielor mondiale si-au adapostit tezaurele in alte tari, si le-au recuperat fara probleme. Franta chiar a reusit sa primeasca de la Rusia, o suma care sa stinga emiterea de catre guvernul tarist a unor titluri de stat care au fost vandute in Franta anilor 1914-1916, titluri neonorate de statul comunist.

Daca francezii au relatii bilaterale bune cu rusii, nu acelasi lucru se poate spune despre relatiile dintre noi si rusi. Desi faceam parte din blocul comunist, eram tratati de sovietici ca stat ostil si nimic nu s-a schimbat in bine dupa 1990.

Romania nu are nici acum, la aproape 100 de ani, un inventar corect al tezaurului trimis la Moscova. Membrii romani ai comisiei mixte sunt acuzati ca nu au facut nici pana acum o confruntare a tuturor documentelor ce contin informatii despre tezaur, ba mai mult, unele din cele mai complete documente de inventar se pare ca nu au fost nici macar cercetate,spune Domnul ambasador Bistreanu. Pe langa degringolada romaneasca, rusii folosesc orice motiv si situatie pentru a amana si a anula intalnirile comune din comisie. Ca o concluzie la concluzii: nu exista interes, nici politic, nici al mass-media si, deci, nici al publicului. De aceea nu ne vom recupera poate niciodata tezaurul de la rusi…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.