Tetkron nu are licenta si buget, dar are datorii

Tetkron nu are licenta si buget, dar are datorii

0 488

Ramasa fara licenta de functionare, cu datorii si fara un buget inca aprobat, societatea Tetkron trebuie sa gaseasca impreuna cu primaria o solutie de a iesi din impas. O varianta posibila ar putea fi reluarea procedurilor de licentiere, dar conditia de a nu inregistra pierderi pare imposibila cu o infrastructura veche, supradimensionata si cu putini consumatori

Ramasa fara licenta de functionare, cu datorii si fara un buget inca aprobat, societatea Tetkron trebuie sa gaseasca impreuna cu primaria o solutie de a iesi din impas. O varianta posibila ar putea fi reluarea procedurilor de licentiere, dar conditia de a nu inregistra pierderi pare imposibila cu o infrastructura veche, supradimensionata si cu putini consumatori. O alta varianta ar fi infiintarea unui serviciu in subordinea consiliului local care sa se ocupe de transportul, furnizarea si distributia agentului termic.
Pe parcursul lunii noiembrie 2015, Tetkron a inaintat Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice o solicitare pentru prelungirea licentei pentru transport, furnizare si distributie a agentului termic. Raspunsul venit insa de la Bucuresti a fost negativ asa ca din decembrie 2015 Tetkron nu mai are licenta de fuctionare. Tetkron are insa obligatia de a continua sa livreze apa calda si caldura pe o perioada de maximum 12 luni. Pana atunci, Primaria si Tetkron cauta solutii pentru a iesi din impas.Tetkron_2
Din pricina infrastructurii vechi si supradimensionate mostenite de la CET, Tetkron inregistreaza asemenea si altor societati de termoficare din tara pierderi urias, chiar si de jumatate. Practic, energia termica pleaca la o anumita temperatura de la producator, ajunge in punctele termice dupa ce a pierdut deja grade bune, apoi este livrata catre populatie, institutii sau agenti economici pe aceleasi conducte vechi. In plus, si numarul consumatorilor este mult redus fata de cat fusese proiectat sistemul. Pierderi se inregistreaza si pentru ca multi consumatori fac economii, in timp ce operatorii termici sunt nevoiti sa plimbe inutil apa calda prin retele.
Conform acordului de esalonare a datoriilor incheiat anul trecut, Tetkron trebuie sa puna in aplicare un program de investitii pentru reducerea pierderilor. Acesta a si fost unul din motivele pentru care bugetul societatii a fost amanat in ultimele doua sedinte de consiliu local.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.