Termometrul cu mercur va disparea din farmacii

Termometrul cu mercur va disparea din farmacii

0 250

Atat de trebuincios si, totodata, atat de periculos! Termometrul cu mercur, caci despre el este vorba, nu va mai fi gasit in farmaciile europene din 2009. Iar pana in 2012, Bruxelles-ul va interzice toate exporturile din Uniunea Europeana.


Acel lichid rosu pe care de atatea ori l-am vazut osciland intre 37 si 40 de grade este ”deosebit de toxic” si de aceea scos din uz de Campania Comisiei Europene impotriva poluarii cu mercur.


Cei care mai poseda un astfel de termometru trebuie sa tina seama de urmatoarele: in caz de spargere nu trebuie inhalat sub nicio forma continutul si trebuie sa se evite contactul metalului lichid cu pielea, mai ales daca exista rani profunde. ”Chiar si in doze relativ limitate poate afecta sistemul nervos”, a avertizat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. Metalul care masoara febra a fost recunoscut vinovat de diverse maladii profesionale cauzate de inhalare sau inghitire.


Tehnologia este pregatita sa il inlocuiasca cu echipamente cu cristale lichide, de masurare a caldurii timpanului sau cu infrarosu, care au un pret de pana la de zece ori mai mare decat termometrele interzise, o viteza de masurare net superioara, dar nu intotdeauna aceeasi precizie.

Ultima descoperire in materie tine putin de domeniul stiintifico-fantastic: ”termofocusul” este in masura sa ne spuna ce febra avem datorita unui semnal optic, fara macar a intra in contact cu pielea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.