Tepari, escroci si falsi instalatori la Brasov

Tepari, escroci si falsi instalatori la Brasov

0 303

Niste jurnalisti din Capitala constatau recent ca un numar ingrijorator de tineri din Romania isi petrec o parte la fel de ingrijoratoare de timp in realitatea virtuala. Programe de computer gen Second Life acapareaza o gramada de computer-dependenti, care prefera sa traiasca mai degraba acolo decat aici. Era un semn ca realitatea e falsa. Dar nu singurul. Politistii brasoveni au dezvaluit ieri ca lumea in care se misca cetatenii orasului este mai fictiva decat pare. Orasul colcaie de instalatori falsi, imbracati in uniforme cu insemnele mai multe firme furnizoare de servicii, dandu-se drept angajati ai Distrigaz, Electrica sau ai companiilor de telefonie. Falsii prestatori de servicii suna cu tupeu la usile locatarilor, sub pretextul ca fac verificari la retele. Dupa ce simuleaza ca lucreaza, ii si taxeaza pe ghinionistii care le-au deschis usa, carora le inmaneaza chitante false in schimbul banilor primiti. In special persoanele in varsta sunt pacalite in acest fel de instalatorii fictivi, care opereaza de regula in grupuri de doi sau cinci indivizi.
Dar inselatoriile carora le cad victime brasovenii se consuma mai ales in domeniul internetului si al telefoniei mobile. Retele sunt pline de mesaje false, identice cu cele ale bancilor, care solicita titularilor de carduri informatii confidentiale precum numarul si codul cardului. Pe care nici macar bancile reale nu au dreptul de a le solicita, in virtutea contractului pe care il incheie cu clientii. Inselatorii s-au folosit cu precadere de imaginea bancii Raiffeisen, in numele careia aut trimis astfel de mesaje capcana, carora le-au cazut victime mai multi brasoveni care s-au pomenit ulterior cu conturile golite.
Telefoanele mobile sunt alte obiecte prin intermediul carora escrocii isi pacalesc victimele. Sms-uri capcana anunta victimele ca sunt fericitii castigatori ai unor premii si castiguri. Pentru incasarea carora, spun mesajele, trebuie doar sa trimita la randul lor un mesaj. Care ajunge sa-i coste, insa, chiar si 600 de euro, fara sa fi incasat, bineinteles, vreunul din premiile cu care erau momiti.
Oamenii legii ii sfatuiesc, de aceea, pe brasoveni sa-i legitimeze pe toti indivizii care le suna la usa sub diverse pretexte si sa nu raspunda mesajelor capcana pe care le primesc pe telefon sau in conturile de Yahoo. In cazul in care au suspiciunea ca sunt victimele unei inselatorii, brasovenii sunt indemnati sa apeleze numarul de urgenta 112.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.