Teoria relativitatii a implinit 100 de ani

Teoria relativitatii a implinit 100 de ani

0 170

Ieri s-au implinit 100 de ani de la prezentarea oficiala a teoriei relativitatii.
La 21 septembrie 1909, tanarul Albert Einstein isi prezenta pentru prima data teoria relativitatii in fata unui public aproape indiferent si sceptic. Astazi in schimb, dupa o suta de ani, teoria lui Einstein este considerata printre cele mai mari descoperiri ale secolului trecut.
Expunerea facuta de fizician la Salzburg, la patru ani dupa publicarea teoriei relativitatii, nu i-a impresionat pe colegii din Societatea cercetatorilor in stiinte naturale si medicilor germani. Celebra formula energie egal produsul dintre masa si patratul vitezei luminii nu a produs mare valva printre contemporani, insa in 1921 avea sa-i aduca lui Einstein Premiul Nobel.
La momentul prezentarii teoriei relativitatii, Albert Einstein, in varsta de doar 30 de ani, deci tanar , ba chiar foarte tanar pentru un savant al acelor timpuri, lucra la Oficiul de brevete din Berna. La scurt timp a fost numit profesor in capitala Elvetiei si mai apoi la Zuerich.
Apoi si-a continuat cercetarile in Germania pana in 1933, cand a emigrat in Statele Unite din cauza instaurarii regimului nazist in Germania.
Sa speram ca stiinta moderna va reusi sa puna aceasta teorie cat mai curand si in cat mai multe domenii in slujba omenirii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.