Teodor Baconschi la conducerea MAE

Teodor Baconschi la conducerea MAE

0 46

Teodor Baconschi, ambasadorul Romaniei la Paris, a fost propus pentru sefia Ministerului Afacerilor Externe. Initial, pentru acelasi portofoliu fusese nominalizat independentul Bogdan Aurescu.
Teodor Baconschi a confirmat sambata ca a fost anuntat ca urmeaza sa fie propus pentru portofoliul Afacerilor Externe si a spus ca va veni duminica in tara pentru a participa la audierile de saptamana viitoare din Parlament.
S-a nascut in 1963, la Bucuresti, si este fiul poetului A.E.Baconsky. Este licentiat al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, pe care il absolva in 1985.
Dupa cinci ani de studii, obþine, in 1995, titlul de doctor in Antropologie si Istorie Comparata a Religiilor la Sorbona. Vorbeste franceza, engleza, italiana, portugheza si greaca veche.
Odata cu nimirea sa ca ambasador la Vatican debuteaza in cariera diplomatica. A mai fost ambasador la Lisabona si, in prezent, este ambasadorul Romaniei la Paris.
A colaborat cu BBC si Europa Libera, iar in prezent detine rubrici permanente in Dilema Veche si Cotidianul.
A primit mai multe decoratii, printre care cea de Ofiter al Ordinului National „Serviciul Credincios”.
Presedintele Emil Constantinescu il trimite in perioada 1997-2001 in functia de Ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun (Vatican). De asemenea, intre anii 1999-2001, Teodor Baconschi este acreditat in Republica San Marino si pe langa Suveranul Ordin Militar de Malta.

A fost rechemat in tara in anul 2001, fiind numit in functia de director general in Ministerul Afacerilor Externe. In perioada noiembrie 2002–ianuarie 2005 detine functia de Ambasador al Romaniei in Republica Portugheza. La 21 ianuarie 2005 este numit ca Secretar de stat pentru Afaceri Globale in Ministerul Afacerilor Externe.

In data de 11 septembrie 2006, Teodor Baconschi a fost demis din functia de secretar de stat de catre premierul Calin Popescu Tariceanu ca urmare a politicii de restructurare la nivelul ministerelor.

Din 26 octombrie 2006, Teodor Baconschi detine functia de consilier prezidential la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, preluand postul lasat liber de Claudiu Saftoiu, care fusese numit in functia de director al SIE.

Din 2 august 2007 este numit de catre Presedintele Romaniei ambasador extraordinar si plenipotenþiar in Republica Franceza. La data de 4 martie 2008 a fost numit si in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Principatul Andorra si Principatul Monaco.

Teodor Baconschi este casatorit si este tatal a doi copii, un baiat si o fata.

Nu as fi insirat toate acestea daca nu as fi incercat sa ma conving in primul rand pe mine ca Teodor Baconschi poate fi un bun diplomat, prin experienta acumulata de-a lungul anilor, chit ca este probabil un apropiat al lui Basescu. Singurul lucru care i se imputa de o parte a spectrului politic ar fi influentarea votului in Franta, la al doilea tur de scrutin, ceea ce nu pare deloc imposibil daca ne gandim ca stie cum se intra si ce se mananca la Palatul Cotroceni.
Dar, in cazul politicii externe, actualul presedinte al Romaniei este prea tufa si nici nu are prea multe interese – nu are cui cauta “prisina di searta” – ca sa nu lase un profesionist sa-si faca treaba. Sa speram.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.