Temperatura globală intr-o evolutie fara precedent in ultimii 4.000 de ani!

Temperatura globală intr-o evolutie fara precedent in ultimii 4.000 de ani!

0 333
Temperaturile înregistrate la nivel global sunt mai ridicate decât cele înregistrate în orice altă perioadă din ultimii 4000 de ani, arată un studiu recent al cercetătorilor americani.
Potrivit cercetării, citate de nytimes.com, în deceniile următoare, temperatura globală urmează să depășească nivelul celei de dinaintea ultimei ere glaciare.
Studiile anterioare referitoare la temperatură È™i încălzire globală au vizat doar ultimii aproximativ 1500 de ani, subliniază jurnaliÈ™tii americani, È™i au sugerat că această creÈ™tere rapidă a temperaturii din ultimul secol a depășit orice episod de încălzire globală din intervalul studiat. Noile cercetări confirmă rezultatele, sugerând însă că încălzirea este cea mai mare dintr-o perioadă mult mai lungă de timp.
Potrivit specialiÈ™tilor de la Oregon State University (SUA), chiar dacă creÈ™terea de temperatură, provocată de activitatea umană, estimată pentru finele acestui secol atinge nivelul cel mai scăzut al prognozei, planete noastră va fi cel puÈ›in la fel de caldă precum a fost în timpul celor mai călduroase perioade ale erei geologice moderne (Holocenul).
Holocenul a început acum 12.000 de ani cu temperaturi globale foarte ridicate. După 2.000 de ani climatul a început să se stabilizeze la temperaturi ceva mai scăzute, care s-au menÈ›inut aproximativ 5.000 de ani. Ulterior clima a început să se răcească uÈ™or, cu unele întreruperi. În cei 5.000 de ani dinaintea răcirii temperaturile erau, spun specialiÈ™tii, similare cu cele de astăzi, iar dacă planeta noastră ar fi fost încă guvernată numai de factorii naturali, acum ne-am îndrepta către o nouă eră glaciară.
Însă, cercetătorii americani, conduÈ™i de Shaun Marcott, care au studiat reconstrucÈ›ia temperaturilor globale din ultimii 11.300 de ani, au ajuns la concluzia că acest trend ascendent al temperaturii globale cu care ne confruntăm acum se petrece într-un ritm extrem de rapid, din punct de vedere geologic. Cu alte cuvinte, dacă ritmul se menÈ›ine, vom depăși temperaturile foarte mari de la începutul Holocenului, în decursul acestui secol.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.