Telenovela unui păcat dintre Scripcaru si Braşov. Păcat de noi!

Telenovela unui păcat dintre Scripcaru si Braşov. Păcat de noi!

9 434

Susţine un verzui portocaliu că a fost odată ca niciodată un Braşov mic, răpciugos şi pe care îl chinuiau copiii răi din cartier. Într-o zi, cum nu a mai fost, acest băiat simplu, de la ţară, dar cu portmoneu milos, l-a luat acasă. L-a îngrijit, chipurile, l-a asfaltat, i-a dat lăptic să mănânce şi i-a cumpărat tomberoane de lux. Ca să crească mare şi dolofan.
Mai mult, prietenul Braşovului a strigat haiduceşte, sârma, bă” şi Braşovului îi crescură moll-uri de la soare te puteai uita, dar la el ba. Apoi a început să îl scoată în lume, să-l ducă la prietenii lui, la ministere şi ministrese ca să joace jocul datoriei cu acesta.

Astfel, de bucurie, cum venea cineva, cu nişte firfirei în contul băiatului cu suflet aproape la fel de mare ca punga, cum Braşovul, ca-n poveste, oua terenuri gratis, giratorii umflate la factură şi rumene la decont, deszăpeziri în aproape plină vară şi câte şi mai câte, dragii mei, precum hoteluri gratis pentru băieţii de partid, de nici noi nu le putem povesti pe toate că nu am citit integral dosarele de la DNA, deşi acestea merită Nobelul pentru literatură şi dosare ţinute la sertar.

Bineînţeles, existau şi există personaje invidioase – precum jos semnatul – rele la suflet, cum  ar spune Muica Omida – unde îşi caută în bobi şi portmonele ţepuite norocul alesul Braşovului – pe numele lor mic ,,golani nepedelişti”. Sau nesimţiţi invidioşi şi aroganţi care cârâie în presă şi pe la scara blocului despre această (din păcate?) frumoasă idilă şi telenovelă plăcută unor locuitori de sub Tâmpa.

Cam aceasta este, spusă pe scurt, telenovela financiară între un buruieştean de buruieştean şi o fătucă orăşeancă dezabuzată la greu de mândria sa. Mai exact de utilităţile pe care, fără drept de apel, le poseda. Terenuri şi forţă de muncă. Decenţă şi bun simţ. Civilizaţie şi mândrie.

De aceea, putem înțelege de ce actualul primar spune peste tot, chiar și atunci când încalcă câte un morman al legii, că ,Brașovul este al meu”. Pentru că, în opinia sa, l-a înfiat. Nu putem uita că în urmă cu vreo zece ani, când a fost invitat la Mix TV, a spus, la televiziunea chiar lu nea Căncescu, că acesta din urmă trebuie ,,să se ocupe de comunele lui amărâte, Brașovul este al meu”. Tupeul galben-verzui-portocaliului (culorile PNL, ApR sau PLD) este fără margini. Poate pentru că el crede ca trăiește cu o amantă de serviciu, pe numele ei de fată Kronstad, o poveste de amor și te omor, mai ceva decât în filmele cu gangsteri.

Iulian Rinder

COMENTARII

 1. Domnule Sandu Panait – în perioada 1998 cam până în 2002 presa locală vorbea de anumite interese transpartidice, de promovarea unor persoane, de o alianţă întru interesele financiare cu azimut securistic trădător şi o definea scurt ;,,Cooperativa”. Cooperativa a rămas, presa a murit lingând propaganda. Cu respect.

 2. Domnule OVI – am scris ,, subiectiv-corect”. Dacă lucrezi într-un domeniu umanist ( şi presa poate fi acolo integrată) nu ai nici logic şi nici uman cum să fii 100% obiectiv. Nici chiar ştiinţa, dusă la un alt nive al ifoselor tehnologicel, nu prea îi iese acest procentaj. De loc. Cine susţine aceste pre-concepţii-induse de genul acesta în presă ori este începător, ori ticălos, ori vândut. Poate mai sunt mai multe nuanţe, dar restul este demagogie propagandistică.

 3. Dle Rinder aveti dreptate. Nu e pacat sa vorbesti de o rotita din noua/vechea mafie locala. Aceasta a acaparat cam tot ce inseamna ban public la Brasov. Mai mult, acesti mafioti, de fapt cam toti „birjaresc” (pentru ca nu conduc, ci jefuiesc) in partide, in administrație (institutii publice), alesi sau numiti, tin blocat Brasovul intr-o zona gri buna de jefuit. Acesta este adevarul, acesti nenorociti nu doar au coordonat distrugerea industriei ci blocheaza tot, proiecte sau persoane/investitori care vor sa faca ceva pentru oras/judet. Consecinta imediata, scoaterea din zona concurentila a Brasovului (blocat in dezvoltarea) in favoarea Clujului si a Sbiului (ambele orase sprijinite, inclusiv cu finantari de la guvern) care acum au functionale aeroporturi, acces la autostrazi, etc.
  Dle Rinduri ar trebui sa raspundeti la o intrebare: de ce ia voturi Scripcaru?

 4. dom”ne bun comentariu aproape pamflet mar umfla rasu daca nar fii de plans si cand ma gandesc cat de mare e pacostea asta care vorba ceia pt unii a fost muma si pt altii ciuma.respect pt un ziarist in adevaratul sens al cuvantului

 5. Către Anonim + Stimate domn l-am criticat şi pe Ialomiţeanu şi nu odată. Motiv pentru care ex-ministrul este supărat pe mine. Dacă îl critic pe Scripcaru? Da, din 2002 încoace. Mereu am avut acestă poziţie. Omul este la putere mereu iar eu dacă vreua să fiu cât pot de subiectiv-corect trebuie să mă aflu în stadiul critic raţional la adresa aleşilor, indiferent de nume. Cu respect.

 6. Dle Rinder,cam „tragi ‘ pentru Ialomiteanu…
  Macar Scripcaru a invat sa fie primar eficient…
  Ce garantii iti da Ialomiteanu?
  Ca ministru s-a facutde ras!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.