Tehnica laser si detectarea semnelor unor maladii

Tehnica laser si detectarea semnelor unor maladii

0 223

Dispozitivele cu fibre optice ar putea folosi lasere care sa deosebeasca intre celule canceroase, pre-canceroase si sanatoase. Echipamentele portabile care folosesc fascicule laser nedureroase ar putea inlocui in curand Razele X drept modalitate neinvaziva de diagnosticare a maladiilor, informeaza BBC, luni.
Cercetatorii spun ca aceasta tehnica ar putea deveni disponibila pe scara larga in aproximativ cinci ani. Metoda, numita spectroscopie Raman, ar putea detecta semnele precoce ale cancerului de san, cariilor dentare si osteoporozei. Oamenii de stiinta cred ca tehnologia va face ca diagnosticarea unor maladii sa fie mai rapida, mai ieftina si mai precisa.
Spectroscopia Raman este masurarea intensitatii si lungimii de unda a luminii raspandite de molecule. Este deja folosita in industria chimica si farmaceutica.
Profesorul de chimie Michael Morris, de la Universitatea din Michigan din SUA, a folosit tehnica Raman in ultimii ani pentru a studia oasele umane. Pana acum a lucrat pe cadavre, dar el spune ca tehnica s-ar putea dovedi eficienta la pacientii in viata. „Marele avantaj este ca procedura nu este invaziva, este mult mai rapida decat procedurile clasice si mai precisa”, a declarat el pentru BBC News.
Cand o persoana este bolnava, sau pe cale de a se imbolnavi, amestecul chimic este destul de diferit de cel din tesutul sanatos, spun oamenii de stiinta. Modificarile spectrului Raman depind de tesutul analizat, potrivit lui Morris. „Raman ofera o amprenta digitala moleculara. In caz de maladie, compozitia chimica este usor anormala sau marcat anormala, in functie de boli”, a precizat el. Diagnosticul ar putea fi pus in cateva minute, fara a fi nevoie de raze X. Pacientul este conectat la un suport, un fel de bratara din siliciu, care este legata de incheietura mainii, si este proiectata lumina laser prin fibrele optice, a explicat Morris.
Pe langa maladiile osoase, dispozitivul s-ar putea dovedi eficient si in detectarea cariilor precoce, spun cercetatorii. Totodata, recoltarea de sange ar putea fi inutila in unele cazuri. De exemplu, pentru a determina nivelurile de colesterol, este suficient sa indrepti laserul spre locul unde trebuie prelevata o proba de sange, acolo unde vasele de sange sunt foarte aproape de piele.

O alta aplicatie ar putea utiliza tehnica Raman ca alternativa neinvaziva la o mamografie tipica, un proces care foloseste o doza mica de raze X pentru detectarea unor semne de cancer de san. Laserul ”va privi” in tesut si va genera spectre diferite – o distributie de culori care reflecta diferentele in proprietatile tesutului. Acest lucru ar putea dezvalui tumori benigne sau maligne, in functie de modificarile caracteristice din structura proteinelor si din cantitatile relative de proteine, lipide si acizi nucleici din tesuturi.

Cercetatorii britanici de la Rutherford Appleton Laboratory din Didcot si Gloucestershire Royal Hospital au folosit tehnica Raman pentru a analiza calcifierile din tesutul mamar, care ar putea fi semne timpurii ale cancerului.

Daca sunt maligne, sau au aspect de malignitate, pacienta este trimisa la biopsie. Daca sunt benigne, ceea ce reprezinta 80-90% din cazuri, nu se va face biopsie. „Numai in Marea Britanie, s-ar scuti in acest fel circa 80.000 de pacienti de la proceduri secundare”, a declarat Nicolae Stone, seful sectiei de cercetare de biofotonica la Royal Gloucestershire Hospital, pentru revista „Chemical and Engineering News”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.