Teatrul Naţional n-ar trebui să aibă nevoie de asemenea „colaci de salvare”!

Teatrul Naţional n-ar trebui să aibă nevoie de asemenea „colaci de salvare”!

0 103

Într-un interviu acordat Ziarului Metropolis, scriitorul Ioan Frunză face una dintre cele mai dure analize ale sistemului teatral românesc: defineşte noţiunea de„şuşă“ (care poate fi şi intelectuală), spune despre spectacolul „Dineu cu proşti“, montat de Ion Caramitru, că este plin de greşeli regizorale, despre critici că nu au capacitatea să evalueze spectacolele şi despre artiştii-protestatari că asistă impasibili la un fenomen la fel de otrăvitor precum cianura: reducerea fondurilor în cultură.

  Teatrul Naţional n-ar trebui să aibă nevoie de asemenea „colaci de salvare”!

Dineu cu proşti este un spectacol banal, care conţine o singură evoluţie remarcabilă, cea a lui Horaţiu Mălăele. Atât! Regizoral, conţine extrem de multe greşeli, surprinzătoare pentru un om de teatru atât de cunoscut, cum este Ion Caramitru. Nu este adevărat că spectacolul a împărţit lumea în două, pentru că această dispută există de foarte multă vreme. Numai că este singurul spectacol de consum care a fost remarcat de critica de specialitate. S-a vorbit despre el, asta e tot.
Îmi amintesc că Doina Papp a spus că râsul este purificator. Da, aşa este în legătură cu acest spectacol, râsul poate fi purificator, dar nu văd de ce a trebuit să avem o regie proastă la un spectacol de public. Putem să avem şi o regie bună şi sunt convins că ar fi avut şanse mult mai mari spectacolul, cu un regizor bun. Sigur, din punct de vedere artistic, are foarte multe hibe. Se sprijină efectiv pe acest monument care e Horaţiu Mălăele şi atâta tot, adică se exercită pe suprafeţe mici cu un actor mare.

La fel de surprinzător este că Teatrul Naţional n-ar trebui să aibă nevoie de astfel de „colaci de salvare”, abordând într-o asemenea manieră ficţiunea de consum. Şi, ca dovadă că am dreptate, „Dineu cu proști” nici nu se prea joacă la Teatrul Naţional, ci pe la … şi prin diverse alte turnee. Deci înseamnă că el nu e un colac pentru TNB”, a spus directorul de scenă.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.