Teapa noua la casa de schimb: cursul la moneda

Teapa noua la casa de schimb: cursul la moneda

0 187

Patronii caselor de schimb scornesc noi metode de inselare a clientilor! Ultimul tertip era sa-l simta pe propriul buzunar un inspector al OJPC, care a vrut sa schimbe cativa euro in centrul orasului. Asa a aflat ca o casa de schimb de pe strada Republicii avea cursuri diferite pentru valuta in moneda si bancnota. Casa de schimb nu respecta nici obligatia de a afisa cursurile pe panouri. Pentru neregulile constatate, patronii risca o amenda de pana la 30.000 de lei.
Au trecut abia cateva saptamani de cand autoritatle centrale au emis noi reguli privind afisajul la casele de schimb valutar. Patronii acestora nu se conformeaza insa prevederilor legale si cauta permanent tertipuri pentru a-i insela pe cei care vor sa schimbe bani. In ultima perioada, CJPC primeste aproximativ 10 reclamatii pe zi din partea clientilor inselati la casele de schimb valutar, in special turisti. Inspectorii au dat curs plangerilor primite si au reluat controalele la punctele de schimb situate pe Strada Republicii, unde neregulile au aparut imediat.
Unul dintre comisari, a vrut sa schimbe cateva monede, insa operatorul de la casa de schimb a pretins ca nu poate efectua tranzactia pentru o suma mai mica de 10 euro, pe motiv ca nu-i permite programul de calculator. La o alta casa de schimb, operatorul nu a efectuat tranzactia pentru ca nu poseda lei.
In cele din urma comisarii au descoperit faptul ca noul siretlic al caselor de schimb valutar este de a percepe un schimb valutar cu o diferenta de un leu intre cursul pentru moneda si cursul pentru valuta. Pentru ca nici in interior, nici in exterior nu exista nici un afis care sa informeze asupra faptului ca nu se efectueaza schimburi valutare subunitare, respectivele unitati vor fi sanctionate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.