Te decoreaza ambasada Frantei? O nu, merci…

Te decoreaza ambasada Frantei? O nu, merci…

0 423
Am aflat, că prim-adjunctul directorului SRI, gen. Florian Coldea, a devenit primul ofițer român de informații decorat cu Ordinul de Merit al Franței, distincție pe care o întrece, ca importanță, doar Legiunea de Onoare.
Un comunicat mai mult decît lapidar al SRI, în spiritul dorinței de ”îmbunătățire” a comunicării publice și a transparenței, recent anunțate, ne informează că ”joi, 10 septembrie, dl general-locotenent Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, a fost decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului. Este o distincţie oferită de Preşedintele Franţei pentru merite deosebite ale personalităţilor din mediul public, militar, academic”.
Nu se suflă o vorbuliță despre motivele acestei decorări, măcar la modul cel mai general cu putință.Este firesc acest lucru?
Cînd o țară străină, fie ea și prietenă, îți decorează mai-marii spionilor, s-ar chema,  că ai oarece probleme…
Ceva mai ”generoasă”, ambasada Franței a relevat, într-un comunicat de presă, că: Ordinul de Merit al Franței,”Această distincţie recompensează parcursul domnului general-locotenent Florian Coldea, marcat de o puternică implicare în cooperarea în materie de securitate împreună cu partenerii francezi şi euro-atlantici“. Tot o argumentare extrem de zgîrcită, care e, probabil, departe de motivele reale…
Spunem asta pentru că și Franța a dovedit, din păcate, că, atunci cînd nu e vorba de personalități binecunoscute ale culturii, livrează decorații înalte pe bani grei, într-o formă sau alta. Legiunea de Onoare a primit-o de la francezi, spre exemplu, legendarul Șerban Mihăilescu, fost ofițer, dar … acoperit al Securității, șef de cabinet al unui premier comunist, anchetat de justiție în dosare penale și devenit un veritabil simbol al corupției.
Micky Le Bakchich, cum era numit de Le Monde, a salvat, însă, de la faliment o editură franceză printr-o comandă preluată de guvernul al cărui secretar general era.
Radu Berceanu, alt simbol al corupției, scăpat neatins deocamdată, a primit, și el, Ordinul de Merit de la francezi după perfectarea, ca ministru, a afacerii Dacia-Renault.
De Aristide Roibu, fost trezorier al PSD, decorat cu Legiunea de Onoare, nici nu are sens să mai discutăm…  Marele scandal s-a produs, însă, și acum e în măsură să ia amploare, în momentul în care primarul Sorin Oprescu a primit Legiunea de Onoare, în luna martie, în fața ambasadei Franței avînd loc o veritabilă manifestație de protest a sute de bucureșteni enervați.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.