Taxele imbogatesc universitatile de stat

Taxele imbogatesc universitatile de stat

0 158

Universitatile de stat au devenit suportul pe care prolifereaza tot mai mult invatamantul cu plata.
Din totalul studentilor inscrisi la licenta, master, doctorat, in 2009, mai mult de jumatate platesc taxe.
„Teoretic, valoarea taxelor nu ar trebui sa fie mai mica decat sumele alocate de stat, dar lupta pentru atragerea studentilor este mare“, apreciaza Ion Ciuca, director al Directiei Finantare Invatamant Superior din cadrul Ministerului Educatiei.
Nici studenti cu taxa nu ar trebui sa existe la facultatile de stat, deoarece ministerul stabileste cifrele de scolarizare in functie de indicatori precisi.
„Cand face evaluarea facultatilor, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior trebuie sa le spuna cat pot scolariza, pe programele autorizate. In speta, pe cele de la Invatamantul la Distanta. Acolo este surplusul. Probabil ca au niste date, dar nu vor sa le faca publice“, declara Ion Ciuca.
Reprezentantii ARACIS se apara. „Noi propunem cifra recomandata de scolarizare!“, sustin acestia. Rectorii profita de lacunele sistemului si solicita locuri cu taxa, iar ministerul le aproba, pe considerent ca acestia respecta cerintele impuse de ARACIS.
624.654 este numarul studentilor (bugetati si cu plata) din universitatile de stat in 2009
765 mil. euro, venituri de la buget si din taxe
681 mil. euro, cheltuieli cu salariile
3.160 lei cost mediu anual per student, profil economic
Statul subventioneaza, practic, si studentii cu taxa din universitatile bugetate, iar numarul celor care isi platesc locul este si de sapte ori mai mare decat al studentilor care studiaza pe locuri finantate explicit si transparent de Guvern.
Asadar, universitatile de stat au profituri mult mai mari decat ar preconiza orice student umil platitor de taxe.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.