TAXA PE LĂCOMIE NU REZISTĂ LA …STRES! Cum ar putea arăta noua...

TAXA PE LĂCOMIE NU REZISTĂ LA …STRES!
Cum ar putea arăta noua taxă!

0 128

În urma presiunilor interne dar și externe OUG114/2018 va fi mofificată. Este cunoscut faptul că stăpânul BANULUI, este cel care își va impune voința. Potrivit unor surse guvernamentale, viitoarea taxă aplicată activelor ar putea coborî la 0.5% pe an (față de nivelul actual de 1.2%, în funcție de ROBOR), plătibilă semestrial (nu trimestrial), fiind corelată cu marja de dobândă.
Potrivit acelorași surse, programele Guvernamentale și unele categorii de credite vor fi exceptate, urmand ca băncile să plătească în plus dacă marjele cu care lucrează, cresc. Asta ar rezolva problema marjelor și din punct de vedere stimulativ și coercitiv.
Coercitiv, dacă băncile cresc marja de dobândă față de trimestrul precedent de pildă (datele fiind publicate periodic de către Banca Centrală), le penalizezi.
Stimulativ, dacă băncile scad această marjă, ar putea să li se permită deducerea unui procent din volumul activului înmulțit cu valoarea taxei.

Discuțiile sunt aprinse pe scenariul în care din activele taxate să facă sau nu parte rezervele minime obligatorii pe care băncile le plasează la BNR. Finanțele vor ca ele să fie taxate, autoritățile europene sugerează eliminarea lor întrucăt RMO reprezintă un instrument de politică monetară, iar taxarea lor ar însemna să limitezi capacitatea BNR de a-și urmări obiectivele.

Pentru modificările aduse Ordonanței ar trebui de la faza de consultări să se treacă la cea de avizare. Schimbarea referinței de taxare trebuie avizată de Consiliul Concurenței pentru că media tranzacțiilor efective nu ar fi conforma cu Directiva UE care spune că ancora trebuie să fie ”un indice de piață”. Diferența este că indicele de piață este transparent, în timp ce media nu este. În plus acea medie reflectă tranzacții trecute, în timp ce creditele trebuie indexate pentru viitor. Situație care a fost rezovată permanent de către bănci în favoarea lor.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.