Taxa nefundamentata.

Taxa nefundamentata.

0 101

Daca tot mi s-a intamplat, pe lumea asta, sa fiu femeie, am ajuns si gospodina cu barbat si copii, de care trebuie sa am grija dup ace ma termina cei de la serviciu. Si cum principala preocupare a familiei, zi de zi, este mancarea, uite ca trebuie sa umblu dupa cumparaturi.


Si pentru ca s-a brodit sa locuim inspre buricul targului, m-am obisnuit ca legumele, fructele si celelalte necesare sa le cumpar din piata “Dacia”, de langa gara. Aici mi-am format un “cerc de furnizori”, producatori agricoli veniti, in general, din sudul tarii. Sunt frumos servita de acestia si, de-a lungul timpului, s-a creat o apropiere intre noi, astfel ca am ajuns sa le cunosc si pasurile.


Inafara de faptul ca acestia duc o viata grea la taraba, ca mananca ce apuca si dorm cam pe unde se nimereste, acesti mici producatori au ajuns sa se planga de mici ciupeli pe care le practica Primaria Brasov – sau cine administreaza pietele. Si iata de ce.


Ca sa ocupe o taraba din aceea mica si galbena, ei sunt obligati sa plateasca administratiei 6 lei/zi, plus cantarul ( daca nu au unul propriu ) 4 lei/zi. Si uite fosta suta de mii ! Asta inseamna inchiriere pe toata durata programului de functionare al pietei.


Dar duminica si in zilele de sarbatori legale programul este redus cam la jumatate, caci portile se inchid mult mai devreme. La fel si cand se face curatenie generala – oare chiar se face?


Si acuma socotiti si dumneavoastra duminicile dintr-un an, sarbatorile si zilele de curatenie, si inmultiti cu 6+4 lei/zi, din care jumatate nu pot fi folositi datorita programului, deci platitorul iese in pierdere.


Si ma intreb: unde se duc acesti bani luati cam cu japca? De ce, in asemenea zile, nu se taxeaza la jumatate taraba?


I-am intrebat pe oameni de ce nu se plang de aceasta stare de lucruri. Mi-au raspuns: “Doamna, daca facem asa ceva, ori nu mai primim tarabe, ori ni se raspunde ca, daca nu ne convine, sa nu mai venim.”


Oare chiar asa sa fie? Nu este nimeni pe acolo, pe sus, care sa-i iubeasca pe acesti tarani?


Nu cunosc starea de lucruri din celelalte piete brasovene, dar ma voi interesa. Caci asemenea practice trebuie sa dispara.


?


Andromeda Ochiosu


??

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.