Taxa de intrare in Mamaia analizata de Comisia Europeana

Taxa de intrare in Mamaia analizata de Comisia Europeana

0 60

Taxa de bariera din statiunea Mamaia, cunoscuta si sub numele de taxa “Mazare” este dezbatuta de Comisia Europeana, fiind considerata abuziva. Pentru fiecare intrare in statiune, conducatorii auto trebuie sa scoata din buzunar 3 lei, un abonament pentru 24 de ore costa 4 lei, iar un abonament pentru o saptamana ajunge la 23 de lei. Un abonament pentru intreg sezonul estival costa 246 de lei. Taxa de acces in statiunea Mamaia trebuie platita de conducatorii autoturismelor care nu sunt inmatriculate in judetul Constanta, iar soferii constanteni care au masini achizitionate in leasing pot solicita eliberarea unui permis de libera trecere.
Cazul taxei Mazare a ajuns in atentia comisarului european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, dupa ce autoritatile romane au constatat ca incalca legislatia europeana. Potrivit prefectului de Constanta, Danut Culetu, membri Comisiei Europene vor veni la Bucuresti pentru a se interesa direct de situatia juridica a taxei Mazare. Daca expertii europeni spun ca taxa este ilegala, cazul ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie.
In momentul de fata nu se stie cu precizie cine a facut reclamatia. Banuit este Prefectul Constantei, Danut Culetu, a carui puratatoare de cuvant precizase ca Institutia Prefectului a depus o sesizare la CE. Prefectul neaga insa. „Precizez ca aceasta plangere nu este facuta nici de institutia prefectului, nici de MIRA. Comisarii europeni nu au venit in Romania din cauza taxei de bariera”, a declarat Culetu, care insa recunoaste ca nu este de acord cu taxa.
Si ACR se opune acestei practici a Primariei Constanta, considerand-o abuziva. Dumitru Rujan, membru in cadrul consiliului de conducere al Automobil Clubului Roman a declarat: “ACR este impotriva acestei taxe care ingradeste accesul in statiunea
Mamaia. Este o masura care incalca normele europene. Ce se intampla daca punem o taxa de intrare in Bucuresti? Nu se poate asa ceva. Taxa este si discriminatorie penru ca nu este aplicata si celor din Constanta. Si nu este normal sa fie o taxa de intrare in oras. De exemplu, daca eu nu vreau sa raman in Mamaia si vreau doar sa trec pe acolo, de ce sa platesc? De asemenea, daca eu nu vreau sa platesc aceasta taxa si vreau sa merg pe jos, primaria nu are parcari la intrarea in oras”, spune Rujanu. El a mai precizat ca in nici o alta tara din Comunitatea Europeana nu exista o astfel de taxa.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.