Taxa de 5 lei pentru a circula pe Autostrada Comarnic – Brasov

Taxa de 5 lei pentru a circula pe Autostrada Comarnic – Brasov

0 104

Autostrada Comarnic – Brasov este unul dintre punctele de atractie pentru investitorii straini care spera sa-si rotunjeasca veniturile prin deschiderea unor afaceri profitabile in sud-estul Europei, finantat intens de fondurile europene.
Tronsoanele cele mai „accesibile” din punct de vedere tehnologico – logistic, adica cele de la campie, au fost deja adjudecate de constructorii autohtoni prin licitatii mai mult sau mai putin dubioase.
Insa, bucata de autostrada care va taia Carpatii este o adevarata provocare si, de aceea, firmele straine care participa la licitatie sunt destul de rezervate in prezentarea ofertelor din punct de vedere financiar sau in ceea ce priveste timpul de executie.
Oferta celor doi competitori, austriecii de la Strabag si francezii de la Vinci, este cuprinsa intre 1,3 si 1,5 miliarde de euro.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a deschis ofertele primite din partea consortiilor Vinci-Aktor, Strabag-Eurovia si Bilfinger Berger-Porr pentru construirea autostrazii Comarnic-Brasov, prima concesiune a unei autostrazi in Romania, informeaza cotidianul Adevarul.
Surse apropiate licitatiei din cadrul Ministerului Transporturilor afirma ca alegerea va fi facuta intre asocierea Strabag-Eurovia, care a cerut 1,3 miliarde de euro, si consortiul franco-elen Vinci-Aktor, ce a propus un pret de 1,5 miliarde de euro. Sunt cele mai mari sanse ca germanii de la Bilfinger Berger-Porr sa iasa din joc, deoarece pretul acestora a depasit doua miliarde de euro, iar termenul de executie al acestora a fost de 60 de luni, mai mare decat cel de 48 de luni propus de primii doi competitori.
Care dintre cei patru moguli va iesi castigator din aceasta cursa nu intereseaza prea mult pe soferul de rand, care se va confrunta in aceasta perioada cu o alta problema: nivelul taxei de autostrada.
Ambele firme au propus ca aceasta sa fie in primii doi ani de 1,3 euro, adica putin peste 5 lei la cursul de acum, pentru parcurgerea celor 60 de kilometri dintre Comarnic si Brasov.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.