Ţările industrializate se vor sufoca dacă medicamentul devine otravă financiară…

Ţările industrializate se vor sufoca dacă medicamentul devine otravă financiară…

0 157

Prognoza Băncii Mondiale este şi mai sumbră. Economia globală se va diminua în acest an cu 5,2 la sută. În ianuarie încă, experţii de la Washington anticipau o creştere cu 2,5 la sută. Şi ei avertizează acum că estimările se pot înrăutăţi dacă incertitudinile legate de pandemie şi de eventuale limitări impuse economiei şi vieţii publice se vor prelungi. 
Pentru ţările industrializate, Banca Mondială anticipează un minus de şapte la sută, iar pentru ţările emergente o scădere cu 2,5 la sută…

Pentru SUA, Banca Mondială prognozează un minus de 6,1 la sută, iar pentru Zona Euro o diminuare-record de 9,1 procente.

Deci e si ceva util ca inca nu suntem in zona Euro !!. Care a cam devenit Zona Zoster…
În schimb, experţii instituţiei se aşteaptă ca economia Chinei, ţara în care virusul  şi-a făcut apariţia pentru prima dată apariţia,la ei… să crească cu unu la sută.Pana si asiguratorii se simt dezarmaţi în faţa pierderilor. 
Chiar reasiguratorul elveţian Swiss Re şi-a însuşit prognoza catastrofala a FMI.
Concernul prognozeaza  înrăutăţiri severe ale conjuncturii globale, a declarat şeful Swiss Re, Christian Mumenthaler, în cadrul unei conferinţe online organizate de Bloomberg. „Plecăm de la premiza că performanţa economiei globale va înregistra un minus catastrofal de 12 bilioane de dolari !!”, a spus el. Iar firmele de asigurări nu pot compensa aceste pierderi uriase, fiindcă în bilanţurile branşei nu se regăseşte decât o fărâmă din această sumă.

Prognozele FMI şi ale Băncii Mondiale privind diminuarea economiei globale se referă si la aşa-numita economie reală … În sectorul financiar, situaţia arată diferit. În prezent comerţul cu produse financiare cunoaşte un adevărat boom, atestat de valorile-record ale indiciilor bursieri. Investitorii îşi direcţionează adesea banii spre pieţele financiare fiindcă, din perspectiva lor, este mai profitabil să-i înmulţească cu instrumente financiare decât să-i investească în economia reală. Piaţa cu aşa-numite derivate (de exemplu afaceri la termen, opţiuni, futures sau swaps) depăşeşte de câteva ori performanţa economiei globale. anul trecut  ea a însumat aproximativ 87 de bilioane de dolari. 

„Creatorii ” imensei cantităţi de bani aflaţi în circulaţie, care creşte în continuare, sunt guvernele şi băncile emitente. Acestea tipăresc în continuare bani noi,hartie este destula!  pe care îi pompează în piaţă pentru a compensa gravele tendinţe deflaţionare sau din dorinţa de a micşora primejdia unei recesiuni. Dar astfel, banii … proaspeţi dăunează mai degrabă economiei decât s-o ajute, mai ales dacă sistemul financiar global va ajunge iarăşi în situaţia de crash în care s-a aflat ultima dată în 2008.(DW)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.