Tariceanu vrea trupele romanesti acasa pana la Craciun

Tariceanu vrea trupele romanesti acasa pana la Craciun

0 104

La Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor la care a participat luni, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca pana la sfarsitul anului Romania isi va retrage toti militarii din Irak.


Mai mult, Tariceanu i-a solicitat deja ministrului Apararii, democratul Sorin Frunzaverde, in cadrul unei intrevederi, sa initieze demersurile de consultare cu partenerii si aliatii Romaniei pentru stabilirea unui calendar de retragere a trupelor romanesti din Irak.


In sedinta de luni a Biroului Politic Central al PNL, Tariceanu le-a spus colegilor liberali ca intentioneaza sa-i solicite, in calitate de premier, ministrului Apararii Nationale sa formuleze, in sedinta de Guvern de miercuri, un punct de vedere oficial cu privire la propunerea PNL de retragere a trupelor romanesti din Irak. Liberalii, insa, i-au atras atentia ca va trebui sa tina seama si de angajamentele pe care Romania si le-a asumat, in special fata de SUA.


Pe de alta parte, Tariceanu le-a solicitat liderilor grupurilor PNL din Camera Deputatilor si Senat, Crin Antonescu si Puiu Hasotti, sa faca demersurile necesare in Birourile Permanente ale Parlamentului pentru a pregati initierea unei dezbateri parlamentare pe aceasta tema, in prezenta sefului Executivului.


Potrivit unor surse, Tariceanu vrea sa determine, prin intermediul acestui demers, o eventuala pozitie de forta a ministrului democrat al Apararii, care astfel se va situa, alaturi de Macovei, Blaga si Berceanu, in afara „solidaritatii guvernamentale”. De altfel, situatia trupelor din afara granitelor ar putea fi pe ordinea de zi a sedintei CSAT, de joi.


Primul-ministru a aratat ca toate Guvernele tarile contributoare la misiunile militare internationale au anuntat un plan de retragere a propriilor militari.


?


Liderul PD, Emil Boc, a declarat ca discutia publica despre retragerea trupelor romanesti din Irak trebuie sa fie initiata dupa consultarea partenerilor din statele NATO si dupa o dezbatere in CSAT.


?


Tariceanu reia astfel tema retragerii din Irak, dupa ce anul trecut propunerea a fost respinsa de CSAT si a provocat demisia ministrului liberal al Apararii, Teodor Atanasiu.


Presedintele Traian Basescu este unul dintre cei mai consecventi oponenti ai retragerii trupelor, declarand ca parasirea Irakului de coalitia internationala ar duce tara in haos.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.