Tariceanu nu-i mai vrea pe democrati la guvernare

Tariceanu nu-i mai vrea pe democrati la guvernare

0 105

Dupa ce joi a amanat conferinta de presa de la care multi asteptam un anunt referitor la restructurare, duminica premierul a anuntat bomba. Va prezenta Parlamentului, saptamana viitoare, formula unui nou Guvern constituit din reprezentanti ai PNL si UDMR, din care Partidul Democrat nu va mai face parte.


Calin Popescu Tariceanu a precizat ca, luni, va trimite celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare privind constituirea unui nou Guvern in jurul PNL, din care va mai face parte doar UDMR, nu si PD.


Referitor la criza politica existenta, primul-ministru a aratat ca timp de doi ani a evitat declansarea unei crize politice, dar cu toate concesiile pe care le-a facut, a asistat la escaladarea conflictului politic. Tariceanu a apreciat ca daca ar fi raspuns la toate sicanele si provocarile, Romania ar fi devenit un teatru de batalie intre presedinte si premier, iar prioritatea strategica de aderare la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 ar fi fost ratata, conduita care, din pacate, s-a soldat cu costuri atat pentru Alianta, pentru PNL, cat si pentru el personal.


?


Luni, liderii PNL vor valida in sedinta Biroului Politic Central al partidului lista nominala a Cabinetului PNL-UDMR. Viitorii ministri urmeaza sa fie audiati de comisiile parlamentare in cursul aceleiasi zile.


Potrivit unor surse liberale, noul cabinet s-ar prezenta astfel: Ludovic Orban – Transporturi, Decebal Traian Remes (fost ministru al Finantelor in guvernul CDR si secretar general interimar al PNL) va prelua postul de ministru al Agriculturii, el urmand sa faca rocada cu Dan Motreanu. Teodor Melescanu, posibil candidat la postul de ministru al Apararii, in timp ce MAI ar putea fi ocupat de Cristian David. PNL si-a adjudecat ministerul Justitiei, dupa ce UDMR-istul Gyorgy Frunda a refuzat sa preia portofoliul detinut pana in prezent de catre Monica Macovei. Ministerul Educatiei ar urma sa fie comasat cu Ministerul Culturii si Cultelor, unde va ramane pe pozitii Adrian Iorgulescu. Ministerul Finantelor ar putea fi comasat si el cu ministerul Economiei ce va fi condus de acutalul ministru Varujan Vosganian. Pentru ministerul Economiei era insa vehiculat si numele lui Dan Radu Rusanu. Adrian Cioroianu este in continuare favorit pentru postul de la MAE, iar Eugen Nicolaescu va ramane la ministerul Sanatatii. UDMR pastreaza postul de vicepremier, ce va fi ocupat de Marko Bela, si pe cel de ministru al telecomunicatiilor, detinut de Nagy Zsolt. Udemeristii mai revendica Ministerul Dezvoltarii Regionale, care ar putea fi ocupat de Laszlo Borbely, si ministerul Mediului.


?


PRM si PC nu vor vota un guvern PNL-UDMR


?


PRM nu va vota un guvern al carui program de guvernare trebuie sa contina si programul UDMR, care prevede in mod explicit autonomia teritoriala, a declarat vicepresedintele executiv al PRM Lucian Bolcas.


De asemenea, conservatorii au declarat ca nu vor sustine un guvern din care va face parte UDMR.


?


Ramane de vazut in ce directie se indreapta PSD, de voturile caruia depinde pana la urma investirea noului guvern.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.