Tariceanu: Migratia politica a parlamentarilor nu ar trebui recunoscuta oficial

Tariceanu:
Migratia politica a parlamentarilor nu ar trebui recunoscuta oficial

0 66

Liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, a criticat joi intentia parlamentarilor independenti de a modifica Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului in vederea recunoasterii lor oficiale ca grup parlamentar, inclusiv in Comitetul liderilor politici, afirmand ca astfel s-ar distorsiona rezultatul alegerilor electorale.
“Migratia politica este cea mai grava forma de coruptie politica, care nu este sanctionata in nici un mod. Mai mult, se doreste recunoasterea ei oficiala. Structura actuala a majoritatii se bazeaza pe grupul de parlamentari independenti care au plecat de la partidele politice pe listele carora au candidat la alegeri si au primit un mandat de parlamentar. (…) Acum se doreste modificarea Regulamentelor Parlamentului astfel incat asa-zisii parlamentari independenti sa fie recunoscuti in structurile de conducere, inclusiv in Comitetul liderilor, care functioneaza in baza configuratiei initiale a Parlamentului, care a rezultat in urma alegerilor”, a declarat Tariceanu, in cadrul dezbaterii publice intitulate „De la puterea votului cetatenesc la puterea migratorilor politici. Cine face reforma statului?”.
Liderul liberal a subliniat faptul ca in parlamentele altor state europene parlamentarii independenti au “drepturi egale cu zero, in timp ce in Romania ei se bucura de toate facilitatile materiale si logistice”.
“Contez pe sprijinul societatii civile in a pune presiune pe partidele politice care incurajeaza migratia parlamentarilor”, a precizat Tariceanu.
La randul sau, senatorul PNL Teodor Melescanu a declarat ca termenul de <> este impropriu atata vreme cat respectivii deputati si senatori nu au candidat independent de orice partid politic, ci doar au ales sa paraseasca partidele cu ajutorul carora au obtinut un mandat de parlamentar. Potrivit acestuia, fenomentul migratiei politice ar putea fi stopat prin “modificarea mentalitatii parlamentarilor” si mai putin prin modificarile la nivel juridic. Teodor Melescanu a precizat ca, in opinia sa, o modificare a Constitutiei in acest sens ar fi foarte greu de realizat.
Deputatul PNL Tudor Chiuariu, pe de alta parte, a sustinut ca acest fenomen poate fi stopat doar prin modificarea legii fundamentale a tarii, prin care sa se introduca “o exceptie de la restrangerea mandatului imperativ, care potrivit legii este nul”.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.