Tariceanu il injunghie pe Basescu cu un pumnal unguresc

Tariceanu il injunghie pe Basescu cu un pumnal unguresc

0 55

Vizita lui Traian Basescu in secuime este mult mai putin inocenta decat un simplu periplu prezidential intr-unul din colturile tarii pe care o conduce. Ceea ce paruse la inceputul vilegiaturii doar un popas aidoma mediatizatelor descinderi ale sefului statului la diverse petreceri campenesti sau chiar in batatura oamenilor, la o tratatie ferita de alcoolmetrul opiniei publice, s-a dovedit a fi o sedere prelungita. Presedintele se gaseste de o saptamana incheiata in judetele Covasna-Harghita. Si-a stabilit cartierul general intr-una din vilele de protocol ale lui Ceausescu, de unde face diverse incursiuni in decorul salbatic al plaiurilor harcovene.


Au trecut abia cateva zile de cand declansa un comando in superba localitate Comandau, cocotata in creierii muntilor covasneni, cu ocazia zilelor comunei. A gustat zmeura din recolta acestui an si a petrecut alaturi de fiii satului in stilu-i caracteristic.


Se poate ca numele maghiar al asezarii – Kommando – asa cum scrie si pe placutul bilingv de la intrare, sa-l fi inspirat pe Traian Basescu si sa-i fi trezit aceleasi sentimente sedentare care ii incercau acum cateva secole pe invadatorii nomazi ai zonei, veniti din pusta pe caii lor indesati. Chiriasului cotrocean i-a placut atat de mult vila de vanatoare a fostului dictator incat a trimis Guvernului, chiar de la fata locului, solicitarea de a nu include locatia pe lista obiectivelor pe care faimoasa RAPPS le va scoate curand la vanzare si de a o pastra in patrimoniul statului.


Traian Basescu dovedeste aceeasi slabiciune imobiliara de care suferea fostul presedinte Ion Iliescu, pe vremea cand ii cerea inlocuitorului sau in scaunul Cotrocenilor sa-i permita sa-si petreaca, desi nu mai era presedinte, vacantele in acareturile palatului. De care avusese timp berechet sa se indragosteasca iremediabil pe vremea nenumaratelor sale mandate.


Sa fie aerul tare de munte, izolarea si discretia locurilor sau obiceiul sfant al localnicilor de a fierbe intotdeauna pruna de doua ori, nu se stie. Putin probabil, insa, ca primele doua sa aiba un efect atat de intens la un om al marii cum este Traian Basescu, mare amator – ce zic eu amator, profesionist de-a dreptul –de bai de multime si zumzet de petrecere primprejur. Cert este ca actualul presedinte pare la fel de amorezat de fosta proprietate a Dictatorului ca si de controversata „vila din Mihaileanu” cu care intretine la Bucuresti o relatie de concubinaj locativ total deplasata si in afara legii.


Adanca trebuie sa fie noua relatie sentimentala a presedintelui devreme ce si-a calcat pe cord si i-a cerut prin fax Guvernului mana cuceririi sale de-o saptamana.


De ce-ar risca Traian Basescu o replica ironica si taioasa a premierului Tariceanu, mare expert in gasirea de subterfugii cand seful statului solicita cate ceva – avioane prezidentiale sau lista resurselor de finantare pentru pensii? Pentru ca Guvernul este deosebit de marinimos in perioada asta cu zona Harghita-Covasna. Deunazi, Executivul aproba, la solicitarea Comisiei Nationale de Heraldica, repunerea in drepturi a stemei fostul judet Haromszek, din perioada Imperiului Austro-Ungar.


In ciuda protestelor comunitatii romanesti traitoare in zona si care depaseste un sfert din populatia judetului, Guvernul si-a dat acordul pentru adoptarea vechilor insemne austro-ungare in Covasna – o sabie strapungand o inima rosie, soarele, luna si trei stele galbene.


Considerand decizia un act reparatoriu, conducerea administratiei maghiare ii consoleaza pe romanii judetului ca sunt si ei reprezentati printre elementele stemei.


Mai ramane de depistat care anume detaliu heraldic ii reprezinta cel mai bine pe romanii din zona. Sa fie oare inima strapunsa? Ar putea, daca Tariceanu ii va infige lui Basescu in cord pumnalul refuzului acestui marunt capriciu prezidential.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.