Tariceanu, candidat la presedintie?

Tariceanu, candidat la presedintie?

0 162

Alegerile prezidentiale anticipate devin tot mai mult o certitudine, mai ales dupa ce Traian Basescu a inaintat posibilitatea demisiei sale daca Parlamentul va da vot favorabil proprunerii de suspendare din functie a presedintelui.


Si cum, in aceasta ipoteza, momentul alegerilor va fi destul de aproape, peste vreo trei luni, au inceput deja specaulatiile pe marginea posibililor candidati. Singurul care si-a anuntat deja participarea la anticipate este presedintele PNG, Gigi Becali, care a precizat, insa, ca nu va duce o campanie anti-Basescu. Mai mult, Becali a declarat ca daca va iesi castigator, ii va face o oferta lui Traian Basescu. „Daca eu voi castiga, atunci sa fiti siguri ca va fi unul dintre generalii mei, pentru ca sa luptam impreuna impotriva acestei mafii”, a declarat presedintele PNG.


Presedintele PSD Mircea Geoana a evitat sa spuna daca va candida impotriva vechiului sau adversar de la Primaria Capitalei. „O sa decidem la momentul potrivit. Deocamdata nu ma gandesc la acest lucru pentru ca trebuie sa vad daca demisioneaza cu adevarat. In orice caz, desemnarea prezidentiabilului e o treaba de calcul a fiecarui partid politic”, a spus Geoana.


Cat despre Theodor Stolojan, acesta a anuntat ca il sustine pe Traian Basescu, daca acesta va demisiona din functie. Stolojan a precizat ca PLD nu va avea un candidat propriu la alegerile prezidentiale anticipate.


?


Un posibil candidat este premierul Calin Popescu Tariceanu, a carui participare la posibilele prezidentiale PNL-ul nu o exclude. Pana acum, Tariceanu s-a multumit sa-l atace in continuare pe Traian Basescu, sfatuindu-l, parca in dorinta de a elimina un posibil adversar, ca ar fi mai bine sa nu mai candideze daca isi da demisia.


Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca premierul este un potential candidat al liberalilor, in eventualitatea convocarii de alegeri pentru presedintie inainte de termen. Nicolaescu a spus ca PNL a demonstrat ca are oameni de valoare, mai ales ca a avut cea mai buna prestatie la guvernare din 1990 incoace. Intrebat asupra sanselor pe care le-ar avea Tariceanu in eventualitatea de a candida impotriva actualului presedinte, Traian Basescu, Nicolaescu a spus ca acesta ar avea „sanse mari”.


?


Procedura legala


Potrivit Constitutiei, daca presedintele demisioneaza, Guvernul trebuie sa organizeze alegeri pentru functia de sef al statului, in termen de trei luni. Interimatul este asigurat, in aceasta perioada, de presedintele Senatului sau de cel al Camerei Deputatilor. Articolul 97 din Constitutie stipuleaza ca vacanta functiei de presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces. In termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei, Guvernul este institutia care va organiza alegeri pentru un nou sef al statului.


?


?Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.