Targul de carte Gaudeamus

Targul de carte Gaudeamus

0 119

Cea de a XV-a editie a Targului international de carte Gaudeamus s-a deschis miercuri, la Romexpo, editia din acest an urmand sa gazduiasca, pana duminica, peste 400 de evenimente – majoritatea lansari de carte in prezenta autorilor.
La deschiderea oficiala a targului, directorul executiv, Vlad Epstein, a asigurat publicul ca expozantii s-au pregatit „ca niciodata” pentru intalnirea cu cititorii. El si-a exprimat speranta ca anul acesta vor veni mai multi pasionati de lectura decat la editia precedenta, cand pe la targ au trecut 97.000 de vizitatori.
Maria Toghina, presedintele director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, care este organizator al evenimentului, le-a urat vizitatorilor sa faca „descoperiri minunate” la targ si „lectura placuta”. „Fara carte, am fi mai saraci, am fi mai singuri”, a adaugat ea.
Cinstea de a declara Targul Gaudeamus deschis i-a revenit ambasadorului Frantei la Bucuresti, Henri Paul, care a fost desemnat presedinte de onoare in prima zi a evenimentului.
„Targul Gaudeamus este o sarbatoare pentru toti iubitorii de carte. La editia de anul trecut, cel putin in timpul vizitelor de sambata si duminica, aveai sentimentul ca esti la un targ de carte de la Paris”, a afirmat Henri Paul.
Ambasadorul a vorbit despre rolul cartii in viata omului, spunand ca pentru el este o mare placere sa aiba o carte buna in biblioteca.
Pe de alta parte, el a remarcat ca, in Romania, autorii francezi sunt foarte cunoscuti gratie traducerilor, dar ca lucrarile in original se gasesc mai mult prin anticariate. „Ar trebui sa se gaseasca si in librariile din Romania carti in franceza. Cioran, Eliade, Iorga au scris odinioara in aceasta limba” – a spus Henri Paul.
Targul international de carte Gaudeamus se va desfasura pana duminica, editia din acest an aducand peste 400 de expozanti – edituri din tara si din strainatate -, cu lansari ale celor mai recente volume, in prezenta autorilor.
Cu un buget de peste 500.000 de euro, editia 2008 va cuprinde peste 400 de evenimente, dintre care peste 200 de lansari de volume ale unor autori romani straini.
Intre manifestarile cele mai importante se numara lansarea lucrarii „O istorie critica a literaturii romane” de Nicolae Manolescu si expozitia „Leonardo da Vinci – inventiile unui geniu”, care cuprinde reproduceri ale masinilor inventate de acesta, precum si o serie de dezbateri.
Vizitatorii vor avea acces la targ pe baza unui bilet care costa 3,5 lei iar elevii, studentii, cadrele didactice, membrii uniunii scriitorilor, pensionarii si jurnalistii vor putea intra gratuit.
Programul de vizitare va fi de miercuri pana vineri, intre orele 11,00 si 20,00, sambata intre orele 10,00 si 20,00 iar duminica intre orele 10,00 si 16,00.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.