Taranii in pragul disperarii

Taranii in pragul disperarii

0 86

Circa 100 de crescatori de bovine au protestat ieri la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale – chestia cu dezvoltarea rurala din denumirea ministerului mi-e greu sa inteleg ce cauta acolo, chiar daca nu am ajuns asa destept ca Elena Basescu – asteptand destul de mult sa fie chemati la discutii cu ministrul Ilie Sarbu sau macar cu vreun adjunct mai competent de al acestuia.
Alti fermierii au ajuns la Palatul Parlamentului, dupa ce au marsaluit, cu zgomotul de rigoare (ca tot isi bat destui joc de ei, cand ii socotesc tarani prosti), pe Calea Victoriei,.
Fermierii cer plata subventiilor restante si aducerea lor la un nivel cat mai apropiat de cel al tarilor din Uniunea Europeana, pentru ca altfel concurenta ii distruge.
Totodata fermierii mai cer introducerea unui sistem de etichetare a produselor, astfel incat eticheta sa contina date despre provenienta materiei prime si continutul procentual al componentelor produsului, pentru ca astfel cumparatorii sa poata face diferenta intre produsul autohton – de altfel preferat de multi romani – si cel din import, care, in multe locuri si pentru a atrage cumparatorii, este dat drept produs romanesc.
Fermierii mai cer acordarea mai multor subventii, neaplicarea impozitului minim pentru societatile cu profil agricol si acordarea de imprumuturi ieftine pentru cei care doresc sa investeasca in agricultura, precum si inlesniri pentru micii producatori agricoli.
Invitat la Realitatea TV, presedintele Federatiei Agrostar a avertizat ca agicultorii, in special crescatorii de animale, se confrunta cu probleme extrem de grave, iar soluþiile guvernantilor intarzie nepermis de mult.
„Nu putem respecta parametrii de calitate a laptelui din cauza imposibilitatii de accesare a fondurilor europene. Vom adopta un program de relansare a sectorului agricol. Pe langa acest program, vom organiza actiuni de protest care va include si Bruxelles”, a declarat presedintele Agrostar, Stefan Niculae.
In context trebuie aratat ca fermierii protestatari s-au imbrancit cu jandarmii dupa ce au fortat cordoanele de ordine.
Ca supliment nu trebuie uitat ca taranul roman, asa prost cum pare, dar mult mai inteligent si, intr-un fel, mult mai subtil decat multi calcatori de asfalt urban cu roti de masini de lux, acest taran rabdator pana la Dumnezeu, a produs, cu cutitul la os, un 1907, din primavara si pana in toamna.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.