Tanti Silvia din Cartisoara a luptat o viata la razboiul de tesut

Tanti Silvia din Cartisoara a luptat o viata la razboiul de tesut

0 256
A tesut la razboi mai bine de jumatate de secol si a invatat sute de fete si femei sa deprinda aceasta arta. Silvia Candulet, din Cartisoara, declarata tezaur viu Unesco, are acum 86 de ani; chiar daca nu mai poate tese, poate povesti despre arta care i-a marcat intreaga existenta. Muzeul de Etnografie Brasov a sarbatorit-o pe artista populara din zona Sibiului, la vernisarea expoziÈ›iei ”O viaÈ›a inchinata tradiÈ›iilor”
Crescuta in dragoste pentru valorile satului traditional, Silvia Candulet a invatat inca din copilarie sa toarca lana si canepa, sa teasa, sa coasa si sa impleteasca.
Inzestrata cu un talent extraordinar, a devenit una dintre cele mai cunoscute creatoare ale artei traditionale romanesti. In 1969 a infiintat o sectie de arta tesatoriei si cusutului, in cadrul Scolii populare de arta din Sibiu. Acest cerc avea ca eleve fetite intre 9 – 15 ani, dar si fete mai mari si chiar femei casatorite.
Fostele eleve isi amintesc cu drag cum au invatat sa teasa de la tanti Silvia.
Desi a innodat o traditie intrerupta in timpul razboiului si a revitalizat arta tesutului in  comuna sa, tanti Silvia se teme ca in cele din urma, mestesugul va disparea cu totul, sufocata de industria textila moderna.
Pentru arta sa, Silvia Cindulet a fost aleasa membru al Academiei artelor traditionale din Romania si declarata Tezaur viu de catre UNESCO.
Mestesugul tesutului si cusutului l-a transmis si celor 2 fiice iar mai apoi nepoatelor sale. Expozitia care cuprinde razboaie de tesut, ustensile specifice artei tesutului, cusutului, dar si lucruri tesute de Silvia Candulet, premiate peste tot in lume,  poate fi vizitata la Muzeul de Etnografie Brasov.       
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.