Tantalaul educatiei

Tantalaul educatiei

0 56

Nu pot sa nu-mi permit a-l numi pe ministrul Educatiei (si invatamantului, si culturii, si …) un mare tantalau – se pare ca in acest minister numai despre educatie si cultura nu se discuta – asta pentru scoaterea de la Bac 2008 a unor cunoscute texte concepute de si mai cunoscuti clasici ai literaturii romane.
Astfel au fost bagati pe linie moarta „neimportantii si depasitii de vremuri” – asta in viziunea nepricopsitului ministru Adomnitei – Creanga, Caragiale sau Calinescu. Acestia cica nu mai sunt actuali, ei apartinand „spiritului ingust si dogmatic al altor vremuri”.
Iar in locul lor au aparut declaratii ale comisarului Jonathan Scheele, cioate ale Raportului Tismanaru, elevii fiind pusi sa stie, pentru cultura lor generala, Pactul National pentru Educatie si Ghidul cetateanului roman in UE.
Da, suntem in UE, putem sa ne cunoastem mai bine si mai lesne cu alte popoare, dar ma intreb daca Hansi, sau Jean, sau Juan, sau John, sau Lorelei si alte asemenea mor de curiozitate sa stie ce a grait Scheele catre romani, sau ce baliverne a bagat in raportul sau „intelectualul” cu soric Tismaneanu, sau chiar ce zice Ghidul de cum sa te sui in tramvai la Paris sau cum sa intrebi, la Londra, europeneste, unde este cea mai apropiata buda publica, cu reverentele de rigoare.
Caci daca toate chestiile aratate mai sus – si multe altele – nu le inveti din mers, in familie si la scoala, odata cu inaintarea de copil spre pubertate si adolescenta, citirea si invatarea bazaconiilor introduse la Bac de tantalau se prind ca invatarea dupa manual a regulilor de circulatie in cazul unui analfabet.
Oare comunicarea si legislatia europeana nu se pot invata la ora de dirigentie, de pilda, sau la una din celelalte ore?
Clasicii nu-si mai au rostul in manuale si examene pentru ca sunt, vezi, Doamne, depasiti si inafara dimensiunii europene.
Cum naiba, dom’le ?
Acuma, cand Caragiale este mai la ordinea zilei ca oricand, cand pildele lui Creanga ar putea sluji drept indrumator majoritatii politicienilor de azi, ca sa nu amintim de cei de maine, cand Calinescu a sagetat in putreziciunea unor moravuri reinviate, tu vii cu ruinele mintii tulburate de vartejurile politice si vrei sa inoculezi ignoranta si nesperanta in inimi tinere, cand aceste inimi tinere isi dau seama cam pe unde pluteste in deriva societatea?
Dar uite ca ma ambalez si iar nu pot manca de seara din cauza dracilor pe care mi-i face un exemplar de zevzec care are parte de conducerea tarii !
Dumneavoastra ce parere aveti, stimati cititori?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.