TANARA GENERATIE – COBAII INVATAMANTULUI ( II )

TANARA GENERATIE – COBAII INVATAMANTULUI ( II )

0 78

Dar sa trecem la subiect.???????????


????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????


La cativa ani dupa revolutie au inceput sa curga pe la conducerea invatamantului – ca, de fapt, mai pe la toate ministerele – tot felul de tipi mai mult sau mai putin neaveniti in acel loc, fiind selectati si numiti in acea functie mai ales pe criterii politice, de asa-zisa recompensare a meritelor dobandite in lupta tot mai acerba si mai primitiva pentru ciolan. Si aici nu am de ce face deosebiri de culoare a chilotilor manjiti cu rahatul politic. Diferenta intre valoarea cu plus si cea cu minus este prea mica, dar in favoarea celei de a doua. Si, repet, predominant a fost tot timpul politicul. Asa ca am putut asista, tot mai mult, la o degringolada a sistemului de invatamant romanesc. Incepand cu parintii, care parca au fost loviti cu leuca dupa ce s-au trezit liberi si intr-o democratie prost inteleasa, continuand cu cei de la catedra, care, prost platiti,isi fac meseria in dorul lelii si dezorientati in dese randuri de tampeniile care li se impun spre debitare in cadrul cursurilor, tinand cont de calitatea sub orice critica a programelor oferite de posturile tv si la care “viitorul tarii”are acces nelimitat – basmul cu bulina de limitare a varstei telespectatorului, cea din coltul drept jos pe micul ecran, este credibil ca fumul de tigara la un nefumator – inmagazinand tot raul vazut pentru a-l aplica apoi, iata cateva din cauzele degringoladei in care se afla invatamantul romanesc. La acestea se adauga, dupa cum am mai spus, incompetenta si interesele politice care s-au incuibat ca raia la nivelul conducerii invatamantului. Cum altfel pot fi numite manualele alternative, schimbarea din mers a programei de predare, baremurile de notificare,metodele de admitere in clasele superioare de liceu si in facultati si alte mici amanunte care imi scapa acum, dar care, adunate pic cu pic, dau un total negativ.??????


Caci fiecare nou neavenit pe la conducerea ministerului de resort, stralucind prin incultura si lipsa de pregatire in domeniu,trebuie sa-si justifice existenta in acel post si o trage tare cu tot felul de inovatii si inventii,care mai de care falimentare, dar, chipurile, copiate dupa sisteme de invatamant ale unor tari occidentale bine dezvoltate. Dar surogatul aplicat la noi nu tine, caci duhneste a incompetenta si superficialitate. Si nici nu se tine cont de slaba cultura generala purtata la san de populatia de rand a respectivelor tari, caracteristica ce ar trebui sa puna pe ganduri pe plagiatori.


Astfel apare deruta in randul elevilor si a parintilor. De dascali nu vorbesc pentru ca ei s-au obisnuit sa traga la jug in conditiile cerute pentru mana de fan ce li se arunca din cand in cand, chiar daca sunt constienti ca, in loc sa urce, coboara stacheta in folosul bortosilor stapani vremelnici.


????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????( va urma )???????????


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.