Tampitii din scolile lui Basescu

Tampitii din scolile lui Basescu

0 191

Presedintele Traian Basescu a fost suprins de microfonul unei camere tv in timp ce ii explica lui Gabriel Liiceanu ca duminica, la Guvern, a vrut sa spuna ca scoala scoate „tampiti”, dar ca s-a abtinut in ultima clipa, asa ca si-a indulcit vorba folosind termenul „filozofi”.
Ca unii filozofi sunt si tampiti se poate constata, mai ales la noul val. Dar altfel nu pot sa zaresc nicio legatura intre cele doua categorii, ca sa fie in asemenea hal confundate in folosirea exprimarii unei stari, chiar daca multi tampiti fac pe filozofii.
In acelasi timp, Traian Basescu mai comite si un act de autocritica. Si el a absolvit ceva scoala, chiar daca asa, taras – grapis. Concluzia? Si el este tampit, ca nu s-a facut tinichigiu, caci in meseria de ospatar si turnator – in pahare si in scris – a fost autodidact.
„Ce sa fac, incerc si eu sa aleg intre un tinichigiu si un filozof”, a spus seful statului, intampinat de Gabriel Liiceanu, „filozofiul” casei Basescu, la o lansare de carte ce urma sa fie scoasa sub egida Comisiei Prezidentiale pentru analiza comunismului.
„Am gresit”, a recunoscut Basescu, explicand ca, in loc sa spuna ca „scoala romaneasca scoate filozofi”, voia sa spuna, initial, ca scoate „tampiti”.
„Acum, si eu am gresit. Eu am vrut sa spun: scoala scoate tampiti. Si, in ultima clipa, am zis sa nu spun aceasta vorba. Este o prostie ce voiam sa spun. Desi ea pe fond era corecta”, s-a justificat seful statului.
Personal nu cred ca scoala, asa cum este si a ajuns ea in zilele noastre, scoate tampiti. Probabil ca seful statului se referea, constatatic, la europarlamentara EBA si la alti amici de-ai sai,uitand ca exista mii de tineri romani normali, care tind cat mai sus. In plus, scoala nu poate transforma un om normal intr-un tampit decat in cazuri foarte rare, pentru ca la un om normal intervine instinctul de conservare.Dar scoala nici nu poate, ea singura, transforma un tampit in europarlamentar, ministru sau sef de stat.
Se stie cum Traian Basescu, prezent, duminica, la sedinta Executivului, a atras atentia ministrului Educatiei, intr-un mod badaranesc, asupra situatiei dezastruoase a invatamantului si a cerut adaptarea programei scolare la realitatile economice.
Filozoful Traian Basescu uita insa ca realitatile economice stiu ele insele sa cearna si sa aleaga de care meserii este sau nu nevoie, fara prea multa interventie filozofica.
Spunand ca „despre papadie si salata copiii pot citi si pe Google”, seful statului s-a aratat ingrijorat ca nu mai exista scoli care sa pregateasca mecanici si tinichigii auto, meserii care ar avea un deficit de forta de munca in Romania.
„In loc sa facem ce ne trebuie, noi facem filozofi”, a spus, atunci, seful statului.
Haida de! Eventualul deficit vine de la starea actuala in care a ajuns Romania, si cu contributia sa, multi specialisti, nu numai din domeniul tinichelelor sau a carciumilor, au preferat exodul spre tari mai calde la buzunar.
In context, prezint un alt „filozof”, amic de-al lui Basescu si ministru al Transporturilor in guvernul catelusuli-filozof. Este vorba de Radu Berceanu, un semidoct care face pe desteptul. Acesta, vorbind despre activitatea fugarului smenar Necolaiciuc, ii trage la un moment dat cu „secretul lui Polichinelle”. Chestia e ca Berceanu, de „filozof” ce este, i-a pronuntat tipului cu arhicunoscutul secret stiut de toti pe pronuntie frantuzita, el spunand „Polishinel” Am incercat sa transcriu pronuntia berceniana.
Vai de asemenea „filozofi” care sunt doar tinichigii de proasta calitate! Vanghelie, pe langa ei, cu tot „goagalul” lui, este un ingeras, pentru ca el macar isi recunoaste incultura si promite indreptare, pe cand multi „filozofi” din cei inconjurandu-l pe presedintele Basescu sunt niste coate-goale cu minte de tinichea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.