Tamaie (Boswellia thurifera)

Tamaie (Boswellia thurifera)

0 739

Tamaia este colectata intre sfirsitul lunii martie si inceputul lui aprilie. Cu mai multe luni inainte crengile unor arbusti exotici din muntii Omanului si din Yemen sunt taiate aproape de tulpina. Dupa trei saptamini de la radacina crengilor astfel retezate se poate colecta tamiie de cea mai buna calitate. Fiecare copac aduce dupa vechime, grosime si starea copacilor trei pina la zece kg. de tamiie.


Un copac poate fi exploatat pina la patru ani dupa care este necesara o pauza de mai multi ani.


Tamaia era una dintre cele mai pretioase marfuri. In acele vremuri, valoarea sa era apropiata de cea a aurului.



  • Egiptenii si evreii cheltuiau mari sume de bani pentru a o importa de la fenicieni. Intelegem astfel de ce Magii i-au daruit pruncului Iisus la nastere smirna, aur si tamaie. Tamaia sub forma solida (de rasina) era arsa pe altare si in temple inca din antichitatea timpurie. Utilizarea sa este probabil mult mai veche decat primele scrieri despre plante, si s-a perpetuat in practica religioasa pana in zilele noastre. In medicina naturista orientala boabele de tamiie de culoare galbuie rosiatica sunt folosite ca fortifiante ale psihicului.

  • Vindecatorii populari romani au preluat acest remediu magic, pe care l-au folosit in cele mai diverse boli si tulburari, cu un succes extraordinar. Stiinta contemporana nu poate explica, de pilda, efectele exceptionale ale fumigatiilor cu tamaie in tratarea epilepsiei, a tulburarilor senzitive sau a psihozelor grave, dar exista numeroase consemnari ale efectelor extraordinare ale acestui procedeu.

  • In medicina naturista clasica din Europa tamaia a fost folosita pina la mijlocul secolului al XIX-lea la alinarea durerilor reumatice.

  • Medicina moderna pare a o redescoperi, in prezent cercetindu-se efectul ei benefic in terapia cancerului.

  • Din Bucovina in Oltenia, din Dobrogea in Banat, tamaia este considerata cel mai eficient mijloc de a alunga demonii si toate relele care se tem de puterea sa sfanta, fiind folosita in anumite momente precursoare sarbatorilor, atat pentru purificarea sufleteasca a oamenilor, cat si a locuintelor.

  • In Bucovina, de pilda, in Ajunul Craciunului, dupa ce se spalau podelele si se scuturau toalele, se tamaia fiecare incapere a casei, pentru a o feri de trasnet, de boala si de napasta.

  • In zona Neamtului, copiii mici erau trecuti prin fum de tamaie, ca sa fie feriti de boli si de deochi tot anul.

  • In Valcea, hainele vechi ale celor bolnavi erau ingropate dupa ce se presara pe ele tamaie, pentru ca boala si necazul sa fie si ele ingropate pentru totdeauna. Nenumarate sunt procedeele magice in care se foloseste tamaia. Se spune ca cea mai buna tamaie este cea sfintita de Boboteaza, deoarece poarta, pe langa puterea sa, si pe cea a Duhului sfant si a apei purificatoare in care a fost botezat pruncul Iisus.

  • Este un leac magic de protectie a cuplului in fata interventiilor malefice. Tamaia tinuta in dormitor, sub perne si la icoane, ii impiedica pe soti sa se certe si ii face sa fie cu frica de Dumnezeu. ?Apoi, tamaia era tinuta de soti intr-un saculet aproape de corp, mai ales cand plecau la drum lung, ca sa nu cada la vreo ispita care sa strice casa.

1.????? Parti utile:Rasina care se recolteaza pe tot parcursul anuluii poate fi folosita proaspata si uscata sun forma de tincturi, decocturion sau uleuiri.


2.????? Utilizari medicinale: Ea este folosita si la tamaduirea unor boli, mai ales in lumea araba, explica Deutsche Welle. Intr-o piata din sultanatul Oman, o vanzatoare de tamaie precizeaza ca cei care cumpara tamaie o dizolva de obicei in apa si apoi o beau daca au dureri de stomac sau infectii ale cailor respiratorii sau o aprind pe carbuni, insiprand mirosul.


????????? Epilepsie, boli psihice – in camera de culcare a bolnavului se fac seara fumigatii cu tamaie. Una-doua bobite de tamaie se pun pe o lingurita de metal, care apoi se tine cateva minute deasupra flacarii unei lumanari. Tamaia se va topi si apoi se va incinge, emanand fumul acela cu un miros caracteristic, “ca de biserica”, despre care se spune ca-l alunga pe Uciga-l toaca si toate spiritele rele, precum si toate bolile.


????????? Depresie, nervozitate, insomnie – se aplica aceeasi fumigatie descrisa mai sus, care poate fi facuta de cate ori simtim nevoia (ca o procedura de aromoterapie). S-a demonstrat ca fumul de tamaie reduce pe cale reflexa, prin stimularea anumitor celule senzoriale olfactive, starea de agitatie psihica, destinde si calmeaza, conferind o stare de seninatate si buna dispozitie.


????????? Guturai, sinuzita – zece lingurite de tamaie naturala, achizitionata dintr-un magazin specializat de plante medicinale se combina cu un pahar de alcool alimentar de 80-900, obtinandu-se asa-numita tinctura de tamaie. Se iau din aceasta tinctura 3-5 lingurite diluate in apa pe zi, avand efecte antiinfectioase si decongestive puternice.


????????? Pietre la rinichi, infectii urinare, nefrite – se iau 4 lingurite pe zi de tinctura diluate in apa. Tamaia dezinfecteaza si ajuta la cicatrizare, marunteste pietrele la rinichi, fiind un remediu deosebit de eficient in aceasta categorie de afectiuni.


????????? Astm – se tine o bobita de tamaie vreme de cateva secunde pe limba, dupa care se inghite cu apa.


????????? Rani – cu tamaia plamadita in alcool alimentar dupa metoda de mai sus se fac comprese, care se aplica pe locul afectat. Putine dezinfectante si cicatrizante se pot compara cu tamaia, care este nu doar extrem de puternica, ci si foarte rapida ca actiune terapeutica.


3.????? Preparate:



  • Tinctura de tamaie– 10 lingurite de tamaie naturala, achizitionata dintr-un magazin specializat de plante medicinale se combina cu un pahar de alcool alimentar de 80-900

  • Uleiul de Tamaie se extrage prin distilare din rasina, fiind extrem de apreciat in medicina, cosmetica si parfumerie. Uleiul de Tamaie are efecte favorabile in afectiuni ale cailor respiratorii superioare (bronsite, laringite, tuse), fiind utilizat sub forma de inhalatii, comprese sau in candela. De asemenea, el este tonifiant pentru piele, avand in acelasi timp proprietati antiinflamatoare si astringente. Este un ulei cu efect de reintinerire asupra pielii, putand fi utilizat in bai, masaj sau candele.
    Cea mai importanta actiune a uleiului de Tamaie este cea asupra sistemului nervos. Are un efect calmant, care aduce o stare de confort, dar in acelasi timp este inviorator si energizant. De aceea, este recomandat in anxietate, stres, stari tensionale in candele.

  • Tamaia a fost utilizata din cele mai vechi timpuri in ritualuri religioase. Ea are insusirea deosebita, de a favoriza o respiratie profunda, calma si lenta ceea ce induce o stare de spirit propice pentru rugaciune si meditatie.

Precautii



  • Femeile insarcinate nu trebuie sa foloseasca tamaia in scopuri medicinale.

  • Tamaia nu se tine in gura mai mult de cateva secunde, deoarece afecteaza puternic dantura .

  • Durata unei cure se limiteaza la 8-12 sapatamani.

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.