Tacere suspecta a premierului Citu in scandalul centrelor secrete de vaccinare

Tacere suspecta a premierului Citu in scandalul centrelor secrete de vaccinare

0 58

La jumătatea lunii martie, în plin scandal al centrelor de vaccinare ”de circuit închis” date în vileag de fostul ministru al Sănătății, USRPLUS îl soma pe premierul Florin Cîțu, printr-o interpelare parlamentară, să răspundă cu detalii la spinoasa întrebare: au existat cetățeni privilegiați care s-au vaccinat peste rînd? Suntem în luna iunie, termenul legal a fost depășit de aproape trei ori, iar Cîțu tace mîlc.

Ce i-a solicitat USRPLUS prim-ministrului, prin deputatul Mihai Polițeanu:
”În contextul discuțiilor din spațiul public, al declarațiilor făcute de către mai mulți membri ai executivului, inclusiv de către dumneavoastră, prin care se sugerează că datele făcute publice de către Ministerul Sănătății privind procesul de vaccinare anti-COVID 19 ar fi de natură sensibilă pentru securitatea națională sau ar fi necesitat o procedură specială de avizare, trebuie făcute niște clarificări cu privire la faptele despre care se discută în spațiul public.
În plus, faptul că accesul Ministerului Sănătății la platforma data.gov.ro a fost blocat timp de mai multe zile reprezintă o ingerință gravă în activitatea acestuia.
Prin urmare, vă rog să răspundeți, în scris, următoarelor întrebări :
1. Au existat locuri în care cetățeni români au fost vaccinați anti-COVID19 și care au fost clasificate drept secrete de stat?
2. Dacă da, care a fost nivelul de secretizare?
3. Dacă da, vă rog să-mi puneți la dispoziție actul prin care s-a aprobat ca denumiri sau adrese ale centrelor de vaccinare anti-Covid 19 să fie clasificate ca secrete de stat.
4. Cine a luat decizia ca Ministerul Sănătății să nu mai aibă acces și drept de publicare pe platforma de date deschise data.gov.ro?
5. Care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii și în baza cărui act normativ a fost luată această decizie?
6. Vă rog să îmi puneți la dispoziție decizia scrisă privind ridicarea dreptului Ministerului Sănătății de acces la data.gov.ro”.

Cum spuneam, de aproape trei luni, premierul Florin Cîțu nu suflă o vorbă despre centrele secrete de vaccinare, deși termenul legal de răspuns a expirat din 17 aprilie.
Pe de altă parte, e interesant de remarcat că nici USRPLUS nu a mai răscolit problema, revenind cu o nouă întrebare, conform practicilor uzuale. Semn că useriștilor le-a dispărut curiozitatea civică odată cu încheierea temporară a tensiunilor din interiorul guvernării. (Bogdan Tiberiu IACOB)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.