T. Basescu si T. Woods, doi jucatori de golf

T. Basescu si T. Woods, doi jucatori de golf

0 194

Fosta ministresa a Muncii, de felul ei liberala, a spus zilele trecute un adevar pe care colegii ei de partid(e) se codesc sa-l admita. „Constat ca Traian Basescu zice lucruri adevarate” a fost de-acord duduia Campeanu, dupa care a trecut si domnia sa la reprosurile de rigoare. E ceva. Opozitia, in intregul ei, nu e dispusa sa accepte ca un presedinte cu imaginea ruinata ca seful statului, cocotat in varful unui partid in pierdere masiva de credibilitate, manipulatorul unui Guvern incredibil de incompetent, nu mai are nevoie sa-si edulcoreze mesajele catre popor. De-aia spusele de-acum ale lui Traian Basescu la adresa locuitorilor tarii de mana a doua sunt nespusele din campanie, cand demosului i se fac declaratii de iubire in care crede ca prostu’ si se mai si gudura la urne. Am mai scris despre miezul de adevar din vorbele care ies din gura sloboda si nediplomata a presedintelui; n-as vrea sa ma-ntind, ca sa nu fiu (din nou) inteles gresit. Este acelasi om pe care romanii l-au votat la pachet cu stilul de port inclus, numai ca atunci mitocania exprimarii a trecut drept semnul ca domnu’ presedinte e de-al nostru, din popor.
Relatia dintre Traian Basescu si popor ar mai fi continuat probabil si acum, cu bezele dulci pe la maialuri si pupaturi zgomotoase prin piete publice. Viata aia pe care trebuia s-o traim bine s-au degradat insa in Romania iar atmosfera nu mai e deloc propice dialogului. Conversatiile ratate cu sinistratii din Moldova si, in genere, cu orice amarastean inselat in asteptarile cladite pe nimic stau marturie ca presedintele nu mai are audienta la popor. Frustrarea e cu atat mai mare cu cat cele aruncate acum in obrazul natiei vin din gura celui care tinea isonul populatiei, care i-a cantat si ea in struna de cate ori a avut ocazia. Si a avut, din pacate. Discursurile ciunte ale lui Traian Basescu au trebuit intotdeauna completate cu ceva din imaginatia populara. Auditoriul a pus mereu de la el ca sa iasa un mesaj convingator. Avea nevoie sa auda vorbele alea si nu s-a sfiit sa amplifice spusele cam nesarate si poantele fara perdea ale presedintelui.
Si unul si celalalt descopera acum ca nu mai pot continua sa se ingane. Diagnosticele puse tarii de seful statului or fi corecte, dar Traian Basescu nu se mai poate juca de-a doctorul cu tara internata pentru ca pacienta nu mai raspunde la tratament. Nu mai e o joaca. Nici macar un joc.
De fapt, degradarea relatiei cu poporul tocmai de la joc i se trage. Ne-a placut sa-l stim un presedinte jucator. Ne-a magulit ideea ca se va implica, se va amesteca, se va juca. Doar ca omu’ a ales sa joace golf, cand noi l-am fi vrut inclestat in meleuri de rugby cu sistemul ticalosit. E drept ca mai arde cate-o crosa pe spinarea lui Boc sau a vreunui ministru, dar poporul a obosit sa-i culeaga mingile din gauri si, mai rau, pe cele pe care le trimite departe cand bate campii la propriu. E un fel de Tiger Woods cazut in dizgratie. S-a prins Tara c-o inseala cu amanta lui Puterea si nu vrea sa-l mai ierte.
Tiger Woods a gasit puterea sa se-ntoarca la golf. Intr-un golf se va intoarce si Traian Basescu, dar dupa ce va pierde puterea. Poate da acolo si de urma Flotei. Ca daca dau primii procurorii e mai nasol.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.