Sute de strazi din Brasov, fara trotuare sau treceri de pietoni

Sute de strazi din Brasov, fara trotuare sau treceri de pietoni

Pe 257 din strazile cercetate s-a identificat cel putin o problema. Soferii care parcheaza pe trotuar se intalnesc la tot pasul. Mai precis pe 133 de strazi din Brasov. Neavand loc pe trotuar, pietonii trebuie sa mearga pe carosabil, unde mai ales copiii, pot fi loviti foarte usor de masini. 74 din strazi au trotuare degradate sau nu sunt asfaltate

Masinile parcate pe trotuar ii predispun pe pietoni la accidente. In plus, multe treceri de pietoni din Brasov nu sunt corect semnalizate si nu au vizibilitate iar gropile si gurile de canal neacoperite sunt un pericol serios pentru soferi. Realitatile infrastructurii orasului sunt dezvaluite de un proiect de cercetare privind siguranta copiilor si a tinerilor din municipiul Brasov in spatiul public. Rezultatele cercetarii realizate de Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov vor fi predate Primarei Brasov.

Cele 736 de strazi ale municipiului au fost strabatute din decembrie si pana in mai, de studentii de la Sociologie, Asistenta Sociala si de persoane de la Centrul de Voluntariat Brasov. Acestia au fotografiat cele mai grave situatii care pot pune viata trecatorilor in pericol si le-au introdus in cercetare. S-a descoperit astfel ca 208 strazi nu au trotuar. Fie ca nu se respecta latimea trotuarului, delimitarea acestuia fata de sosea, accesul persoanelor cu dizabilitati la acesta, existenta gropilor, a stalpilor deteriorati sau a masinilor parcate pe trotuar, pe 257 din strazile cercetate s-a identificat cel putin o problema. Soferii care parcheaza pe trotuar se intalnesc la tot pasul. trotuar gropi1
Mai precis pe 133 de strazi din Brasov. Neavand loc pe trotuar, pietonii trebuie sa mearga pe carosabil, unde mai ales copiii, pot fi loviti foarte usor de masini. 74 din strazi au trotuare degradate sau nu sunt asfaltate. Nesemnalizarea trecerilor de pietoni sau netrasarea corespunzatoare a zebrei sunt la fel de periculoase, pentru ca pietonii si soferii pot deveni confuzi, si astfel, se pot produce accidente. Cercetarea mai reflecta inexistenta trecerilor de pietoni in proximitatea a 15 scoli si gradinite din municipiu.

Pe 13 strazi din municipiu au fost identificate pe trotuar guri de canal neacoperite si nesemnalizate, care pot provoca in special pe timp de noapte, caderi si raniri ale trecatorilor. Acelasi risc il prezinta si cele 60 de strazi pe care se regasesc gropi foarte adanci, cu un diametru mare. Stalpii si copacii amplasati in mijlocul portiunii dedicate pietonilor incurca si ei trecerea, in special a persoanelor cu dizabilitati.

Din cele 232 de parcuri si locuri de joaca observate din municipiu, patru din ele prezinta ereguli. Aceste spatii de pe strazile Deda, Carierei, Nucului si Valea Cetatii nu erau imprejmuite; unul din ele prezinta chiar un risc major pentru copii, deoarece in apropiere, se afla un stalp de inalta tensiune.
STRAZI BV PE TINE TE PRIVESTE Pe timp de noapte, pe 100 de strazi din Brasov, iluminatul public este slab sau nu exista deloc, mai ales in zona fostelor platforme industriale, unde nici nu a necesitat acest lucru. Pentru zece din aceste probleme s-au facut deja demersuri, iar unele din ele s-au si remediat.
Pe pagina de Facebook cu numele „Pe tine te priveste?” se pot gasi numeroase informatii despre cercetarea realizata. Se vor imparti afise cu numerele de telefon la care cetatenii pot apela in cazul in care observa nereguli in mediul public; ele vor ajunge in special la Asociatiile de proprietari. Proiectul urmareste ca cetatenii sa sesizeze din propria initiativa autoritatile atunci cand observa o neregula. Brasovenii pot apela in acest sens la Politia Locala sau la Primaria Brasov.

 

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.