Sute de romi de pe Carierei n-au acte pe teren

Sute de romi de pe Carierei n-au acte pe teren

0 690

Cateva sute de romi de pe strada Carierei 151 incearca in zadar sa locuiasca legal pe terenului pe care isi au locuintele. Oamenii spun ca traiesc in aceleasi case inca din 1962, cand angajatii unei fabrici de caramida din zona s-au stabilit acolo. Firma care detine terenul a intrat insa in insolventa iar lichidatorul judiciar nu este de acord sa ofere terenul familiilor de romi

Cateva sute de romi de pe strada Carierei 151 incearca in zadar sa locuiasca legal pe terenului pe care isi au locuintele. Oamenii spun ca traiesc in aceleasi case inca din 1962, cand angajatii unei fabrici de caramida din zona s-au stabilit acolo. Firma care detine terenul a intrat insa in insolventa iar lichidatorul judiciar nu este de acord sa ofere terenul familiilor de romi.
Oamenii care locuiesc pe strada Carierei 151 spun ca aproape toate casele au fost facute de bunicii lor, decedati intre timp. Cele aproximativ 75 de case au aparut, potrivit locatarilor, incepand cu 1962, cand fabrica de caramida din zona a angajat mai multi romi.
De atunci, locatarii au tot incercat sa-si mai faca una-alta prin gospodarie. Dupa 2001, insa, au fost mereu amenintati ca vor fi evacuati si acum se tem sa bage bani in amenajari.
In plus, au probleme atunci cand trebuie sa-si innoiasca actele de identitate sau sa inregistreze un copil nou-nascut. Cea mai grava problema este insa faptul ca apa exista numai pe strada, deoarece nu isi pot face contracte individuale pentru apa si canalizare
.Prefectul Brasovului a invitat la discutii partile implicate, care ar putea rezolva problema celor 75 de familii de romi. La intalnire nu a participat tocmai lichidatorul judiciar care refuza sa vina in sprijinul romilor.
Prefectul mai spune ca a dat dispozitie ca reprezentantii Cadastrului sa verifice inca o data situatia terenului, deoarece in acte este inscris statul roman.case romi1
Lichidatorul judiciar a transmis ca este in concediu, dar va participa la o viitoare intalnire.
Cum Primaria s-a aratat dispusa sa ofere un teren la schimb societatii care detine terenul pe care se afla casele romilor, prefectul Mihai Mohaci nu intelege de ce o societate nu ar accepta sa beneficieze de un teren degrevat de orice sarcina in locul unuia cu probleme, care ar putea fi valorificat mult mai greu. Urmatoarea intalnire ar putea avea loc peste doua saptamani.
Romii spera ca dupa aceea vor putea intra si ei in legalitate si sa beneficieze de aceleasi drepturi si obligatii ca orice cetatean al Brasovului.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.