Suspendarea taxei de poluare publicată în MO

Suspendarea taxei de poluare publicată în MO

0 643
Legea referitoare la suspendarea plăţii taxei de poluare pentru autovehicule mai vechi de 2007, precum ÅŸi pentru restituirea taxei deja achitate a fost publicată în 25 octombrie în Monitorul Oficial, potrivit unui comunicat de presă al ANAF.
Prevederile OrdonanÅ£ei de Urgenţă a Guvernului /OUG/ nr.1/ 2012 pentru suspendarea aplicării unor dispoziÅ£ii ale Legii nr.9/ 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum ÅŸi pentru restituirea taxei achitate în conformitate cu prevederile legale, sunt aplicate începând cu data de 31 ianuarie 2012.  
În prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr.9/ 2012 ÅŸi data intrării în vigoare a OrdonanÅ£e de urgenţă a Guvernului nr.1/ 2012, taxa de primă înmatriculare pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ÅŸi pentru cei care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012, iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege.  
De asemenea, o valoare reziduală se restituie ÅŸi în cazul contribuabililor care au plătit taxa ÅŸi, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto naÅ£ional ÅŸi pentru cei care, în baza unei hotărâri definitive ÅŸi irevocabile a instanÅ£ei judecătoreÅŸti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme ÅŸi autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.  
Cererile privind restituirea diferenÅ£elor de taxă pot fi descărcate de pe pagina de Internet www.anaf.ro. Acestea se vor depune la administraÅ£ia fiscală teritorială în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite ÅŸi taxe.  
La finele lunii ianuarie a acestui an, Executivul a aprobat ordonanÅ£a de urgenţă pentru suspendarea aplicării prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule înmatriculate în România înainte de anul 2007. Suspendarea este valabilă până pe 31 decembrie 2012, inclusiv.  
În 22 octombrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunÅ£at că noua formă a taxei auto va intra în vigoare din ianuarie 2013, iar banii colectaÅ£i vor ajunge la Fondul de Mediu pentru a putea dezvolta în continuare programe investiÅ£ionale verzi.  
Oficialul MMP a precizat, totodată, că 'cele 400 de milioane de euro, taxă încasată ilegal, va fi restituită de la bugetul de stat către cei care au solicitat acest lucru'.
Taxa auto intrată în vigoare în luna ianuarie 2012, redusă cu până la 25%, a fost mult mai atractivă românilor comparativ cu taxa auto din 2011, fapt reflectat în creÅŸterea importurilor de maÅŸini second hand.  Astfel, potrivit unei analize realizate de portalul auto.ro, în primele nouă luni ale anului, au fost importate în România peste 120.000 de autoturisme second-hand, cu 83% mai mult decât se consemnase în perioada similară din 2011.  
Tot în aceeaÅŸi perioadă analizată, numărul maÅŸinilor reînmatriculate a scăzut cu 14%, de la 295.000 la aproximativ 254.000 de unităţi.
Pe piaÅ£a importurilor auto second hand conduce detaÅŸat VW, cu peste 29.000 de maÅŸini înmatriculate în România în primele nouă luni (+94% comparativ cu perioada similară din 2011), urmat de Opel – cu aproximativ 24.500 de unităţi, Ford – cu 15.500 de unităţi, Audi – cu aproximativ 7.500 de unităţi, ÅŸi BMW – cu 6.500 de unităţi.  
Pe de altă parte, statistica DirecÅ£iei Regim Permise Conducere ÅŸi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ relevă că, în primele trei trimestre din 2012, piaÅ£a maÅŸinilor noi înmatriculate în România a înregistrat un declin de 12%, ajungând la aproximativ 49.000 de unităţi faţă de intervalul ianuarie-septembrie 2011.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.