Suspendarea lui Traian Basescu (3) Raportul de forte din Parlament

Suspendarea lui Traian Basescu (3)
Raportul de forte din Parlament

0 214

Constitutia prevede ca „Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale” (Art. 95, alin. 1).
Avizul Curtii Constitutionale este consultativ.
Astfel, pentru ca presedintele sa fie suspendat, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri (il includem aici si pe Silviu Prigoana, care desi a demisionat din partid, voteaza de regula conform directivelor de partid), PSD-PC – 94, PNL – 54, UDMR – 22, Minoritati – 18, Independenti – 16, fara apartenenta la un grup parlamentar – 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC – 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL – 22, UDMR – 9, Grupul Mixt – 10.
Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota pentru suspendare, ar avea 212 optiuni „pentru”. Astfel, pentru suspendarea presedintelui, Opozitia mai are nevoie de 24 de voturi favorabile.
Aceste voturi ar putea fi obtinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, UNPR, grupul minoritatilor sau de la deputatii fara apartenenta la un grup parlamentar de la Camera.

Referendumul privind suspendarea presedintelui Basescu din 2007
La 19 aprilie 2007, Parlamentul a votat cererea de suspendare a lui Traian Basescu, cu 322 de voturi pentru.
Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a avut loc la 19 mai. La referendum au participat 44,5% dintre cetatenii cu drept de vot, 74,4% dintre participanti votind impotriva demiterii lui Traian Basescu.
In intervalul in care Traian Basescu a fost suspendat, functia de presedinte interimar a fost detinuta de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.