Suspendarea lui Traian Basescu (2) Etapele procesului de suspendare a presedintelui...

Suspendarea lui Traian Basescu (2)
Etapele procesului de suspendare a presedintelui

0 63

Seful statului a mai fost suspendat o data in timpul primului sau mandat, in 2007, Dan Voiculescu fiind atunci presedintele Comisiei parlamentare de ancheta care a dat un raport ce arata ca Traian Basescu „a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala”.
Biroul Permanent poate cere infiintarea unei comisii comune de ancheta a presupuselor fapte anticonstitutionale ale presedintelui.
Comisia da un raport ce va fi votat de senatori si deputati in sedinta comuna, dupa ce in prealabil Curtea Constitutionala da un aviz consultativ (nu are nici o relevanta). Daca jumatate plus unul din totalul de parlamentari voteaza un eventual raport care sesizeaza acte neconstitutionale ale presedintelui, acesta este suspendat de drept din functie.
In maximum 30 de zile de la suspendare trebuie organizat un referendum pentru demiterea presedintelui. Daca referendumul este validat si 50%+1 din votanti sint de acord cu demiterea, presedintele este demis. Pe durata suspendarii presedintelui, functia este ocupata interimar de presedintele Senatului (acum, Mircea Geoana).
Acuzele lui Voiculesu, pentru noua tentativa de suspendare, sunt multe si grele. „Din pacate, abdicand de la prevederile art. 80 din Constitutie, care ii confera rolul de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate, Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si-a asumat, de facto, pozitia de principal conducator al puterii executive si a initiat si a promovat masuri anti-sociale si ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei in sedinta din data de 24 iunie 2010. Prin acel demers, Presedintele Romaniei s-a plasat premeditat in conflict cu societatea romaneasca, a transformat Presedintia intr-un supra-guvern si i-a privat pe cetatenii romani de o institutie-mediator, capabila sa negocieze un acord intre Guvern si societate. Pe scurt, Presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia”, mai spune Voiculescu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.