Suspendare, demisie, interimat, alegeri si …!

Suspendare, demisie, interimat, alegeri si …!

0 160

Zi grea, fara precedent, atacuri pe institutii si mizerie cat cuprinde. O clasa politica in agonie de ani de zile, sufocata de propriile dejectii – dosare, o clasa politica care trebuie sa apuna odata cu unul din exponentii sai cocotat, in ironia soartei, pe cea mai inalta treapta a societatii. Gata! Ne ajunge cat am patimit pana acum.


Sa fim rezonabili, nu terminam odata cu votul impotriva lui Basescu si cu “sistemul ticalosit”! Nu ne facem iluzii. Ar trebui sa se inceapa, odata cu terminarea procedurii de vot, cu vointa si curaj, innoirea clasei plitice. Aici este buba, de aici trebuie sa inceapa curatenia. Cine sa o faca? Noi, romanii!


Nu putem si nu trebuie sa apelam la altii ca sa ne faca ordine in propria tara. Au fost precedente de care nu trebuie sa uitam, dar care nu avem nici un drept, oricine din noi ar fi, sa le repetam.? ?


?


Conform Constitutiei, daca presedintele demisioneaza, Guvernul trebuie sa organizeze alegeri pentru functia de sef al statului, in termen de trei luni. Interimatul este asigurat, in aceasta perioada, de presedintele Senatului sau de cel al Camerei Deputatilor.
Articolul 97 din Constitutie stipuleaza ca vacanta functiei de presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces. In termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei, Guvernul este institutia care va organiza alegeri pentru un nou sef al statului.
Articolul 98 din legea fundamentala prevede ca, daca functia de presedinte devine vacanta ori daca seful statului este suspendat din functie ori se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
Presedintele interimar nu poate adresa mesaje Parlamentului, nu poate dizolva Parlamentul si nici nu poate cere cetatenilor sa se exprime, prin referendum, cu privire la probleme de interes national.


?


Dupa amenitarile din ultimul mesaj, ca presedinte, al cetateanului Traian Basescu, un lucru este clar – niciodata in istoria noastra, nici un domnitor nu a castigat in batalia cu boierii, era dintre ei, era ca ei si niciodata nu s-a mers pana la capat pe mana poporului.


Nu este nimeni de vina ca Traian Basescu a uitat si atunci cand a fost ministru, parlamentar, primar sau presedinte ca – daca tii aproape de popor nu gresesti calea! ?


Suspendarea este doar un exercitiu democratic. Atat!


?


Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.