Suspendare a presedintelui Traian Basescu, USL discuta declansarea procedurii

Suspendare a presedintelui Traian Basescu,
USL discuta declansarea procedurii

0 117

Introducerea spre dezbatere publica a lansarii unei noi proceduri de suspendare a presedintelui Traian Basescu a starnit o seama de reactii, de inteles din partea politicienilor, dar de neninteles din partea unor ziaristi. Faptul ca se vorbeste despre debarcarea lui Basescu, pro sau contra, dovedeste ca cel putin unul din obiective a fost atins – romanul vede si aude ca Opozitia sanctioneaza spusele si faptele prezidentiale.
„Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca, prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi”, au anuntat pe 16 noiembrie presedintele PSD Victor Ponta, presedintele PNL, Crin Antonescu, si liderul PC, Daniel Constantin.
Acestia s-au referit la faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat in aceeasi zi (16 noiembrie) ca, indiferent de rezultatul sesizarii de catre Opozitie la Curtea Constitutionala a proiectului de act normativ care vizeaza inghetarea pensiilor si salariilor in 2012, realitatea este ca „bani nu exista”. Fara indoiala nu presedintele, cel care nu are in atributii gestiunea Bugetului de stat, ci premierul Boc s-ar fi putut pronunta in legatura cu lipsa finantarii unor hotarari judecatoresti.
„Constatam, de asemenea, ca aceste semnale vin intr-o serie mai lunga de actiuni comise de presedintele Traian Basescu in ultima perioada, pe care le consideram vadit neconstitutionale”, se mai arata in mesajul transmis de cei trei lideri. Cei trei au semnat o declaratie in acest sens, considerand ca aceste pozitii „sunt extrem de iresponsabile si periculoase”, deoarece intaresc mesajul presedintelui „despre abolirea statului de drept” in Romania.
Cele trei partide din opozitie (PSD, PNL si PC), aliate sub sigla – USL (Uniunea Social Liberala), vor discuta luni despre declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, dupa ce au comandat juristilor o analiza (raport) a declaratiilor prezidentiale care, in opinia lor, incalca prevederile Constitutiei.
Raportul va trebui sa contina o evaluare a respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutie.

USL in fata unor politici demagogice si populiste
Premierul Emil Boc cel care ar fi putut face declaratii cu un continut comparabil cu cel a lui Basescu, a spus miercuri, ca initiativa USL privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, in urma declaratiilor acestuia cu privire la faptul ca pensiile nu se vor indexa, indiferent de decizia Curtii Constitutionale in acest sens, este absolut demagogica si iresponsabila.
„Demonstreaza si faptul ca si dupa doi ani de criza actuala Opozitie nu a inteles nimic din ce au facut in anul 2008 si in ce lume traiesc in 2011. Deci, din acest punct de vedere, nu are niciun fel de acoperire legala si constitutionala initiativa lor. Exista decizii anterioare ale Curtii Constitutionale care dau dreptul fara echivoc presedintelui Romaniei de a-si preciza punctele de vedere cu privire la subiecte de dezbatere publica de interes major in Romania. Pe de alta parte, presedintele spune lucrurilor pe nume si stabileste o realitate economica pe care o cunoastem cu totii. Resursele financiare sunt acelea pe care le avem. Ele trebuie astfel utilizate incat sa consolidam cresterea economica a Romaniei si nu sa ne ducem spre politici demagogice, populiste, fara acoperire in economie”, a spus primul-ministru.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.