Susanu vrea să mute parada Junilor în mediul online

Susanu vrea să mute parada Junilor în mediul online

0 186

Șeful Corpului de Control al ANPC, Sorin Susanu, la rândul său june-curcan, a lansat o provocare pe pagina sa de Facebook tuturor brașovenilor: PARADA JUNILOR ONLINE!
An de an, cetele de juni au încântat privirile brașovenilor cu parada, devenită emblematică pentru orașul de la Poalele Tâmpei. Anul acesta, junii nu vor ieși călare pe străzile orașului, dar brașovenii au strâns în arhivele personale fotografii superbe de la paradele din anii trecuți.

Sorin Susanu ( foto, preluare de la stiridebrasov) îi provoacă pe brașoveni să posteze imagini cu junii din arhivele personale, pe Facebook, astfel încât și anul acesta parada să se desfășoare măcar cu amintiri și online.

,,Dragi brasoveni, an de an Junii ne-au oferit o parada și un spectacol unic în România și care ne face mândri de faptul ca tradiția este păstrată  și transmisă din tata în fiu. În contextul actual, parada Junilor nu se poate desfășura anul acesta și din acest motiv doresc sa va propun o provocare: haideți sa schimbam rolurile și sa le oferim noi „parada virtuala” prin postarea a cat mai multe poze cu acești cavaleri care duc tradiția mai departe! Sunt convins ca fiecare dintre noi avem în arhiva personala foarte multe poze cu cetele de juni și cred ca prin postarea lor în spațiul virtual putem sa ne aratam recunostinta și sa păstrăm vie o tradiție care trăiește de atâția ani și va continua cu siguranță. Încep prin a publica chiar eu câteva poze”, a scris șeful Corpului de Control al ANPC pe pagina de Facebook.

Eveniment suspendat după 52 de ani!

După 52  de ani,  parada a junilor, care se desfășura an de an pe străzile orașului, nu se va ține anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus. Cetele de juni au transmis chiar mesaje brașovenilor să stea acasă. Este pentru prima dată de la reluarea obiceiului, din 1968, cănd în Duminica Tomii, cetele de juni călări nu le vor da brașovenilor vestea Învierii Domnului în Centrul Vechi al orașului.

Parada călare a Junilor Braşovului, un eveniment unic în România şi una dintre cele mai importante manifestări ale identităţii Braşovului, la care asistau anual mii de persoane. Cele şapte grupuri ale Junilor Braşovului – Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Albiori, Junii Roşiori, Junii Curcani, Junii Braşovecheni şi Junii Dorobani – pleacau în prima duminică de după Paște din Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului pe traseul: strada Constantin Brâncoveanu – G.Bariţiu – Piaţa Sfatului – Mureşenilor – Eroilor – Republicii – Piaţa Sfatului – Apolonia Hirscher – Prundului – Pe Tocile – Podul Creţului – Pietrele lui Solomon.

După ce junii din cele şapte cete îndeplineau ritualul cântării Troparului Învierii şi al Horei Junilor, aceștia cinsteau un pahar de vin cu invitaţii şi încep petrecerea câmpenească până la căderea întunericului, dansând jocurile strămoşeşti specifice cartierului Şchei. La serbarea câmpenească participă anual sute de localnicii cât şi turiştii aflaţi în zonă.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.