Surzii, orbii si fuduli!

Surzii, orbii si fuduli!

0 90

1.000 de analistii straini din aproape 90 de state, chestionati anul trecut de catre de Institutul german Ifo prognozau inrautatirea conditiilor economice din Romania in urmatoarele sase luni, adica intre octombrie 2009 (inceputul trimestrului patru) si martie 2010 (finalul primului trimestru din acest an). Ultimele date de la Institutul National de Statistica confirma ca Romania nu a iesit din recesiune in ultimul trimestru din 2009, fapt ce valideaza prognoza Ifo de atunci.
Acelasi institut german,care a luat din nou pulsul economiei globale, arata in ultima editie a sondajului pe care il realizeaza trimestrial ca situatia economica a continuat sa se deterioreze in Romania in prima jumatate a anului 2010! La sondaj au raspuns de aceasta data peste 1.000 de experti din 94 de tari. Potrivit economistilor, prima jumatate a anului va slabi si mai mult consumul privat si cheltuielile de capital in Romania, Bulgaria si Letonia, care raman cele mai vlaguite economii din regiune.
Pentru celealte tari central si est-europene, membre ale Uniunii, asteptarile sunt ceva mai bune. Specialistii chestionati de Ifo cred ca economia Ungariei se va relansa in 2010, iar, in Polonia, ritmul de crestere al produsului intern brut se va accelera pe fondul consumului intern, a investitiilor si a exporturilor. Expertii chestionati considera ca exporturile vor reprezenta motorul relansarii economice in toate tarile central si est-europene. Institutul Ifo subliniaza ca economia globala este pe calea revenirii, insa o serie de tari dezamagesc in continuare. Astfel, zona euro, America de Nord, estul Europei si Rusia vor inregistra o revenire sub potential.
Ce ne asteapta in contextul unui guvern aproape inexistent la capitolul initiative pozitive? Trist este ca mai multe sute de analisti straini cred ca Romania o va duce si mai rau pe un orizont de sase luni. Si probabil ca nici un reprezentant al autoritatilor din Romania nu-i va asculta (din nou), iar totul va fi lasat sa mearga din inertie, ca pana acum.

D.D. Rujan

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.