Surlasul a vestit scheenilor sosirea primaverili

Surlasul a vestit scheenilor sosirea primaverili

0 58

De Bunavestire, zeci de feciori din Grupul Junilor Tineri au raspuns la chemarea surlei. Junii au urcat pe coasta Prundului, la troita, insotiti de surlas si muzicanti, dintre care cel mai in varsta are 71 de ani, dar este sprinten ca un adolescent. Sunetul strident al surlei de pe dealurile Scheilor a vestit si inceputul manifestarilor traditionale ale junilor brasoveni.
La auzul surlei, zeci de feciori din grupul junilor tineri s-au adunat in Piata Unirii. De aici insotiti de muzicanti au urcat pe coasta Prundului, la troita, locul unde junii brasoveni se strang in fiecare an la primele semne de primavara pentru a marca inceperea evenimentelor din traditia scheiana. Aici incing hora si arunca buzduganul, in semn de preambul pentru parada pe care o vor face in Duminica Floriilor pe strazile Scheiului.
Surla este o trompeta cu sase orificii, un fel de orologiu al anului, un adevarat obiect cu valoare cultica. La auzul sunetului dogit al instrumentului specific Scheiului, batranii locului aduc multumiri ca au trait sa auda inca o data sfanta surla.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.