Surla a rasunat si anul acesta an peste Schei

Surla a rasunat si anul acesta an peste Schei

0 535
Obiceiul stramosesc este celebrat in fiecare an de Bunavestire. Junii tineri se strang in Piata Prundului de unde pornesc alaturi de surlas si muzicanti pe stradutele Vechiului Schei. Traditia de Blagovestenie aminteste de anul nou al dacilor si este prima datina din an sarbatorita de catre juni.
Traditia scheiana, veche de secole, a fost respectata si in acest an. Junii tineri s-au adunat in fata Bisericii „Sfantu Nicolae” din Piata Prundului, unde au adus cu ei nelipsita surla.
Surlasul Gheorghe Bodeanu trage din surla de 33 de ani. Obiceiul pastrat cu sfintenie de Sarbatoarea coincide cu anul nou al dacilor. In toate satele din Ardeal se strangeau de Bunavestire sateni de toate  varstele si vesteau tot ceea ce s-a intamplat cu un an inainte. Si junii trag din surla in 4 directii ale Brasovului ingemanand cele 4 cartiere ale Brasovului vestirea intregului oras ca a venit noul an.
Obiceiul iesirii cu surla deschide totodata si sarbatorile junilor. E primul moment al ritualului urmat de Duminica Floriilor cand vor face parastasul celor care au disparut din randurile lor. Aveau obiceiul  ca pe fiecare steag sa fie numele inaintasilor care se si pomeneau la parastase de Florii. Urmeaza apoi sa vina celelalte ritualuri pentru alta zi cu alta semnificatie istorica si cu alta complexitate si culmineaza cu Miercurea Pastilor.
Junii au urcat apoi pe costa unde au incins hora si au mancat peste.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.