Supravegherea in masa: dezvoltarea unor COMPLEXE INDUSTRIAL-PANOPTICE poate duce la CATASTROFE ANTI-DEMOCRATICE

Supravegherea in masa: dezvoltarea unor COMPLEXE INDUSTRIAL-PANOPTICE poate duce la CATASTROFE ANTI-DEMOCRATICE

0 515

In cadrul Comitetului Afacerilor Legale si Drepturilor Omului al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, pe 26 ianuarie 2015, a fost prezentata si votata rezolutia“Mass Surveillance”/”Supravegherea in masa“.

Cu un motto din Al. Soljenintin (Libertatea noastra se bazeaza pe ceea ce nu stiu ceilalti despre noi), raportul pleaca de la dezvaluirile lui E. Snowden despre existenta unor programe de supraveghere in masa derulate de serviciile secrete in mod ilegal.

Practicile de supraveghere, constata raportorul,
“pun in pericol drepturi umane fundamentale, inclusiv dreptul la intimitate (Art. 8 din Conventia Europeana asupra Drepturilor Omului), libertatea de informare si de expresie (Art. 10. CEDO), libertatea religioasa (Art. 9) – atunci cand comunicarea avocatilor si clericilor sunt interceptate si sunt manipulate probe digitale. Aceste drepturi sunt pietre de temelie ale democratiei. Incalcarea lor fara control judiciar adecvat pune, de asemenea, in pericol, domnia legii.”
Alte pericole sesizate de raportor sunt:
– practica unor servicii secrete de a crea vulnerabilitati in standardele de internet de securitate si implementare;
– culegerea unor cantitati uriase de date personale de catre marile corporatii si modul in care sunt acestea folosite de catre actori non-statali;
– folosirea unor legi secrete, tribunale si interpretari secrete ale unor astfel de legi;
Consecintele dezvoltarii unor asemenea instrumente ale supravegherii in masa de catre SUA si aliatii sai pot fi catastrofice daca ele vor cadea in mainile unor regimuri autoritare, avertizeaza raportul. Mai ales in timpuri de criza, nu este imposibil ca puterile executive sa cada in mainile unor politicieni extremisti inclusiv in tarile democratice.
Raportul denunta construirea unor “Complexe Industrial-Panoptice“ in mai multe tari, incurajate de o cultura a conspirativitatii a operatiunilor de supraveghere, in conditiile in care este dificil, pentru corpul politic, sa realizeze in mod adecvat balanta dintre amenintarile presupuse si nevoia de masuri de securitate din cauza tehnologiei inalte si a faptului ca informarea provine de la grupuri interesate. Aceste structuri de putere risca sa evadeze din orice fel de control democratic si de raspundere si ameninta caracterul liber si deschis al societatilor noastre. COMPLEXE INDUSTRIAL-SINOPTICE
Rezolutia nu contesta nevoia unor programe de supraveghere indreptate asupra suspectilor de terorism si asupra crimei organizate. Atrage atentia, totodata, ca supravegherea in masa dezvoltata pana acum, in SUA, nu a contribuit la prevenirea unor atacuri teroriste, contrar asertiunilor sefilor serviciilor secrete. In schimb, resursele existente sunt folosite pentru supravegherea in masa, adica a oamenilor obisnuiti.
Avand in vedere aceste lucruri, rezolutia recomanda intarirea legislatiei care protejeaza intimitatea, inclusiv luarea in discutie a problemei in contextul negocierilor Parteneriatului Transatlantic, intarirea controlului politic asupra serviciilor secrete si elaborarea unui “intelligence codex” care sa prevada obligatii reciproce intre diferitele servicii secrete.
Raportul va fi discutat in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului European in aprilie 2015.
Constatam ca mass-media romaneasca, de obicei foarte receptiva la rezolutiile Consiliului European pe teme familiale (pro-homosexualitate, pro-avort etc.) a ignorat cu totul acest raport critic fata de practicile de supraveghere pe care SRI si DNA cauta sa le impuna, inclusiv la nivel legal, si la noi in tara.
Textul raportului poate fi citit, in engleza.

Documentul are 30 de pagini, cuprinde o analiza extinsa asupra programelor de supraveghere si impactului asupra democratiei. Consideram ca este de interes public si imediat si pentru noi traducerea integrala a unui astfel de text, astfel incat cine doreste sa contribuie la un astfel de proiect este rugat sa ne contacteze pe adresa de email sau la sectiunea de comentarii.
sursa: cuvantul-ortodox.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.