Superstitii in trei marti si trei joi dupa Pasti

Superstitii in trei marti si trei joi dupa Pasti

0 184

Trei marti si trei joi dupa Pasti se sarbatoresc ca sa nu bata piatra.
Cele trei marti se numesc Ropotinii sau Martea Manioasa.
Martile dupa Duminica Tomei – se tin trei marti. Se zice ca cine lucreaza in aceste zile se bolnaveste de epilepsie.
Ropotinii e sarbatoarea diavolului si, ca sa nu faci pe voia lui, sa lucrezi cat se poate de mult in aceasta zi. Fac teste de pamant pentru a pune greutate pe grumazul diavolului. Femeile calca teste, pentru ca diavolul sa fie calcat in picioare si dogorat la foc, ca si testele. Cate teste fac, atatia diavoli mor. Testurile se inchipuie ca sunt caciuli ale diavolului, sub care-l inchid, inchipuindu-si ca el nu poate scapa de sub aceste caciuli, ca sa vie sa le faca pagube, sa-i indemne la rau. Ropotinul sade pana atunci fara caciula. Daca ar face test in ziua lui sau ar lucra, Ropotinul isi face caciula. Cine face test in ziua lui face cruce pe el.
Cine nu tine aceasta sarbatoare si n-o praznuieste, din acele femei care se dedau la asemenea mestesug, crapa testul pe foc si se sfarama, asa se crede. Dupa ce s-au intarit bine capacele, le spoiesc, le pun pe foi de lipan, in picioare, la soare, si le infig craci verzi si flori pe margini. Apoi strang parale, dand fiecare partea, cumpara vin si stropesc acele capace, in semn ca testul sa fie norocos tot anul, iar ele sa aiba din belsug ce sa coaca in el: paine, malaie, mancari si altele.
Se zice ca femeia are dreptul sa-si bata barbatul in aceasta zi. Femeile se poarta mai dur cu barbatii. Neputand sa-i bata, fac teste si le bat. Se tine ca sa nu loveasca moartea pe oameni din acea zi. In aceasta zi se daduse femeii voie a-si bate barbatul, dar femeia l-a batut asa de tare, ca Dumnezeu, de teama sa nu-l omoare, i-a luat acest drept.
Femeia, obisnuita a-si bate barbatul in acea zi, a inceput a bate pamantul muiat in apa (lut), din care a facut teste. Ropotinii se numesc si Sarbatoarea Ucigasului. Cela ce n-o tine e gasit de ucigas (boala copiilor, epilepsie). Pana la Ropotini nu se lipeste prin casa. Din aceasta zi se dezleaga si incep femeile a lipi, a scutura. Cine nu tine aceasta sarbatoare toata vara ropoteste si spor n-are. Ropotinii, in numar de trei, sunt de asemenea rai de lupi. Un om si-a facut opinci in ziua asta, iar noaptea lupii si-au facut si ei din pielea unei vaci ce o avea in batatura. A treia marti dupa Pasti se face insuratit.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.