Superstitii in Postul Mare al Sfintelor Pasti

Superstitii in Postul Mare al Sfintelor Pasti

0 97

De Postul Mare, cel al Sfintelor Pasti, denumit si Paresimi se leaga multe obiceiuri, dar si mai multe superstitii. Una dintre superstitii este legata de prima zi a Paresimilor, in „lunea curata” sau „luna pastorilor”. Atunci se face o masa mare cu mai multe familii si se manca doar „bors holtei”, adica bors curat fara legume, pentru a se curata gura si stomacul de mancaruri „de frupt” sau „de dulce”. Tot in aceasta prima zi de luni din Post se coceau turte simple menite Maicii Domnului si date ciobanilor pentru ca turmele de oi sa fie ferite de rele, de lup sau urs. Tot acum se indoapa gastele cu nuci, iar cainii sunt prigoniti pentru ca au dormit si n-au vestit musafirii nepoftiti.
A 2-a zi de Post, era numita „martea vaselor” sau „a traznetelor”. In aceasta zi nu se coase, nu se taie cu foarfeca, nu se potcovesc caii si se evita folosirea obiectelor de metal, existand superstitia ca cei care incalca aceasta lege vor fi trazniti de Sf.Ilie sau se vor imbolnavi in tot timpul anului. In aceasta zi – martea vaselor – se spune ca gospodinele trebuie sa curete toate vasele in care s-a gatit de frupt in timpul Caslegilor (perioada dintre posturi), altfel femeile vor fi blestemate si postul nu va fi „primit”. In mod traditional, acum, in primele zile de Paresimi, incepea tesutul panzei pentru straiele noi de Pasti.
In prima sambata a Postului, se praznuieste Sfantul Toader. In aceasta zi nu se lucreaza ; se spune ca cine munceste acum va fi lovit de caii lui San Toader. Loviturile puteau fi boli sau dureri de cap. Fetele mari nu ieseau din casa in acea zi pentru ca se credea ca acesti cai se prefac in flacai care le rapesc. Si nu exista decat un singur leac: fetele sa fuga si sa intoarca toate oalele din casa, cu gura-n jos.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.