Superstitii de sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena

Superstitii de sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena

0 210
Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena care se celebreaza anual la 21 ale lunii mai este una dintre cele mai mari sarbatoare crestina a bisericii ortodoxe din aceasta luna. Sfinții Imparați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.
Imparatul Constantin a devenit, prin Edictul de la Milano, un adevarat protector al creștinilor, in timpul domniei sale, adoptandu-se o serie considerabila de masuri in favoarea Bisericii și a preoților.
In calendarul popular, sarbatoarea Sfinților Constantin și Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populara ne spune ca in aceasta zi pasarile de padure iși invața puii sa zboare.
Exista, in ziua de Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții, care fac referire la vara ce urmeaza sa-și faca apariția, și anume:
– mulÈ›i agricultori nu lucreaza, pentru a evita pagubele aduse holdelor de pasarile cerului;
– in unele regiuni ale È›arii este ultima zi in care se mai poate semana porumb, ovaz È™i mei, deoarece, in popor, se vorbeÈ™te ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se va usca;
– femeile, pentru a alunga duhurile rele È™i necurate, tamaie È™i stropesc cu aghiasma;
– pentru a se apara de forÈ›e malefice, È›aranii aprind un foc mare È™i stau in jurul lui, prin acest foc obiÈ™nuiesc sa treaca È™i oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cat vor sta la stana.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.