Superoferta: exil doar cu buletinul de Romanika

Superoferta: exil doar cu buletinul de Romanika

0 102
Exceptionala prezenta dizidentilor Tepeneag si Tudoran la Brasov, unde audiaza lucrarile Colocviului de literatura romana contemporana, pe care Facultatea de Litere A Universitatii Transilvania li-l dedica. Simplul fapt ca doi scriitori de notorietatea lor ies in public la un eveniment organizat de o institutie de cultura din Romania pe care au parasit-o este deja un fapt neobisnuit. Si oniristul Dumitru Tepeneg si prozatorul imblanzit de o unda poetica Dorin Tudoran au parasit tara in care nu mai putea sa respira; daca Tepeneag a facut-o mai din vreme profitand de o iesire in Franta, Tudoran a fost nevoit sa faca greva foamei si sa atraga atentia pe atunci Consulatului Statelor Unite ca sa poata sa iasa din tara, pentru a se stabili in Lumea Noua.
In peisajul confiscat in intregime de oameni politici semi-analfabeti, care isi ridica din vorbarie socluri de oameni respectabili atunci cand scena nu e inundata de fufe si papitoi strindenti, o aparitie literara de marca este o binevenita clatire a simturilor. Mai ales ca celor doi nu le prea prieste adastatul pe meleaguri mioritice, unde regasesc aceleasi racile ca pe vremea cand le paraseau.
Tepeneag spune ca n-ar rezista nici doua zile in Romania literata de astazi care il enerveaza si care pe Tudoran il dezgusta de-a dreptul.
In fine, bine ca sunt aici, chiar daca nu s-au reconciliat cu tara abandonata cand s-au exilat. Dar nici patria n-are apetit pentru impacaciune; cazul unui alt mare exilat al culturii romane.
Tepeneag imparte Parisul – unde isi face veacul si diriguieste de la distanta Uniunea Scriitorilor Nicolae Manolescu – cu Paul Goma, al carui caz este cel putin o tema de meditatie daca nu cumva o rana deschisa a orgoliilor lumii literare si politice. Uniunea lui Manolescu (despre care se stie ca nu-l inghite pe Goma) l-a reprimit in randurile ei abia de curand si fara nicio tragere de inima, dar statul n-a catadicsit sa-i dea cetatenia romana, asa cum a facut in cazul altora, mai putin celebri si talentati decat Goma. Basarabeanul nascut peste Prut la Orhei se va intoarce insa acasa – nu la noi, ci in Basarabia – unde va conduce o institutie de cercetare a trecutului comunist.
Ca să constate, insa, mancatoria si bataia orgoliilor nevindecate, dizidentii nu trebuie sa vina in tara. Cei exilati in Franta au avut de curand o mostra de baltire a politicului si interesului in literele romanesti cu ocazia Targului de Carte de la Paris, unde Romanika ar fi trebuit sa fie vedeta. Seful ICR, fostul ministru de Externe Andrei Marga, a uitat si de bruma de diplomatie pe care a apucat sa o acumuleze si a trimis pe malul Senei pe cine a vrut el, lasand acasa aproape singurele nume pe care le cunoaste Occidentul din cultura noastra contemporana.
Daca-i incalzeste cu ceva pe Tepeneag, Tudoran și Goma, scriitorii romani neagreati de sistem pot experimenta cu succes chiar la ei acasa un mic exil umilitor.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.