Sunteti cetateni europeni. Dar stiti ce drepturi aveti?

Sunteti cetateni europeni. Dar stiti ce drepturi aveti?

0 188


Biroul de presa al Parlamentului European a avut o initiativa salutara, aceea de a ne explica ce drepturi avem in calitate de cetateni europeni. Iata asadar la ce ne ajuta sa fim cetateni “comunitari”


?


Cetatenia europeana este relatia oficiala intre un individ si UE, relatie ce defineste apartenenta acestuia/acesteia la Uniune. Ca cetateni, indivizii au anumite drepturi, de exemplu pot lua parte la procesul de decizie alegandu-si reprezentantii. Introducerea unor drepturi comune pentru cetatenii europeni consolideaza identitatea Uniunii si ideea de solidaritate europeana. Discriminarea pe motive de nationalitate nu este permisa in UE.


?


Cetatenia europeana se adauga cetateniei nationale si nu o inlocuieste pe aceasta.


Cetatenia europeana se dobandeste automat de toti cetatenii statelor membre UE. Aceasta ofera indivizilor anumite drepturi si privilegii in UE:


?


*Dreptul la libera circulatie in celelalte state membre ale Uniunii


Fiecare cetatean european are dreptul de a calatori si de a se stabili liber pe teritoriul oricarui stat membru pe o perioada de maxim trei luni, doar prezentand pasaportul sau cartea de identitate nationala; nu este nevoie de nici o alta formalitate. Masuri temporare ce se aplica imediat dupa aderarea unui stat cer ca persoanele care doresc sa ramana intr-un alt stat membru pe o perioada care depaseste trei luni, pentru a munci, de exemplu, sa aiba nevoie de un permis de resedinta.


?


*Dreptul la vot si dreptul de a candida la alegerile pentru Parlamentul European si la alegerile locale in statul de rezidenta


Cetatenii europeni au dreptul sa voteze si sa candideze in alegerile locale in statul de rezidenta.


Deoarece autoritatile locale joaca un rol fundamental in dezvoltarea cetateniei europene, fiind cele mai apropiate de cetateni, acest lucru este o realizare majora pentru democratia europeana.


?Cetatenii Uniunii au si dreptul de a participa la alegerile pentru Parlamentul european in statul de rezidenta.


Fiecare stat membru hotaraste asupra formulei in care au loc alegerile, dar toate respecta aceleasi principii democratice de baza (varsta de votare de 18 ani, egalitatea intre sexe, votul secret, mandat de cinci ani reinnoibil etc.). Ultimele alegeri europene au avut loc in 2004, iar urmatoarele vor avea loc in 2009. Intre timp, cu ocazia aderarii a doua noi state membre, anul acesta vor avea loc alegeri doar in acestea: in Bulgaria pe 20 mai si in Romania in toamna.


?


*Dreptul de a beneficia pe teritoriul unui stat tert de protectie consulara din partea autoritatilor diplomatice ale unui alt stat membru, in cazul in care statul din care provine nu are reprezentanta diplomatica sau consulara in statul tert respectiv


Daca propriul lor guvern nu are o misiune intr-o tara terta pe care o viziteaza, cetatenii europeni beneficiaza de protectie din partea consulatului sau ambasadei oricarui alt stat membru UE. Aceasta protectie consta in ajutor in cazuri de deces, boala sau accident, arest sau detentie, ajutorarea victimelor delictelor grave etc. Ambasada trebuie sa trateze cetateanul european ca si cum ar fi cetatean al statului pe care il reprezinta; aceasta actioneaza ca un canal de comunicare intre cetatean si statul sau.


?


*Dreptul de petitie in fata Parlamentului European si dreptul de a apela la Mediatorul european (European Ombudsman)


Cetatenii si rezidentii UE beneficiaza de o modalitate simpla de a contacta institutiile europene cu o cerere sau plangere: trimiterea unei petitii la Parlamentul european. O petitie trebuie sa se refere la un subiect din sfera de activitate a Comunitatii Europene si sa priveasca direct pe autorul ei.
?Orice locuitor al unui stat membru poate sa trimita o plangere la Mediatorul european in caz de „administrare defectuoasa“ din partea institutiilor si organismelor comunitare. Spre deosebire de petitiile trimise Parlamentului european, cetateanul nu trebuie sa fie neaparat afectat personal de problema ce face subiectul plangerii catre Mediator.


?Cetatenii europeni mai au dreptul de a scrie institutiilor europene in oricare din cele 23 de limbi oficiale ale UE si sa i se raspunda in acea limba.


?


Multumim pentru Informatii d-nei Miruna Matei, Press Officer la Biroul de presa al PE.


?


Bianca Sorescu


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.