Suntem pe locul 5 in UE la rata de crestere a inflatiei...

Suntem pe locul 5 in UE la rata de crestere a inflatiei in aprilie

0 56

Tara noastra s-a mentinut pe pozitia a cincea in Uniunea Europeana la ritmul de crestere a inflatiei in luna aprilie, de 8,7%. Tarile care au inregistrat valori mai mari au fost Letonia, Bulgaria, Lituania si Estonia. Studiul facut de Eurostat arata ca preturile de consum din Romania au crescut in martie cu 0,5% comparativ cu luna precedenta.
Institutului National de Statistica a facut la randul sau un studiu care arata faptul ca, cresterea preturilor de consum a incetinit in aprilie la 0,52%, comparativ cu 0,67% in luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,62%, nivel apropiat de maximul ultimilor doi ani, care a fost atins in martie. In luna martie, rata anuala a inflatiei s-a situat la 8,63%, un nivel mai ridicat, de 8,89%, fiind inregistrat in ianuarie 2006. Potrivit INS, avansul preturilor a fost determinat cu precadere de preturile marfurilor alimentare, care au urcat cu 1,05%, in timp ce preturile serviciilor au influentat in mod pozitiv inflatia, coborand cu 0,44%.
La nivelul UE, cea mai ridicata inflatie a fost inregistrata in Letonia – 17,4%, urmata de Bulgaria – 13,4%, Lituania – 11,9% si Estonia – 11,6%. Cel mai redus nivel al inflatiei a fost inregistrat in Olanda – 1,7%, urmata de Portugalia – 2,5% si Germania – 2,6%. Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut, de la 3,8% in luna martie, la 3,6% in aprilie. Inflatia din zona euro a incetinit la 3,3% in aprilie, de la nivelul record de 3,6% atins in luna anterioara.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.